Az élet szépségeinek dícsérete: 3 generáció a Limes Galériában

Nagy MIskó Ildikó 2019. június 17., 16:30

Egyazon család három nemzedékhez tartozó képzőművészei: Szakáll Mária, Noémi lánya és Adam unokája 3 generáció című közös kiállítása nyílt meg a hét végén a komáromi Limes Galériában. A templomhajóban jól megfér egymás mellett Sissi királyné, Lady Liszt, Lady Mozart, Lady Andersen és több jeles hölgytársuk, valamint a színpompás természetet idéző Bazsarózsa, Fátyolka, Csipkefa, Aranyeső... Ráadásként az emeleti Dúdor István-teremben a Csendes portrékat is szemrevételezhetjük.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Szakáll Mária fotó- és festőművész, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának alelnöke a Pozsonyban élő ipar- és képzőművész lányával, Kolčák Noémivel, továbbá a fotózással foglalkozó Adam unokájával együtt állította ki műveit galériánkban. E tárlatanyag a családról és arról szól, hogy mennyire fontos nemzedékről nemzedékre átörökíteni a művészet szeretetét, s biztosítani a megfelelő feltételeket a tehetség kibontakoztatásához“ - mondta el portálunknak Farkas Veronika művészettörténész.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Szakáll Mária Dunaszerdahelyen született, s férjével mindmáig ott él. Tanulmányait a pozsonyi Iparművészeti Középiskola fotó szakán végezte, majd a Komenský Egyetem Bölcsészkarán művészettörténetet hallgatott. Előbb a Csallóközi Népművelési Központban grafikus szerkesztőként dolgozott, a rendszerváltás után pedig szabadúszó képzőművész lett.

Jelenleg fotózással és festéssel foglalkozik, valamint a Kortárs Magyar Galéria Kuratóriumának alelnökeként is tevékenykedik. Képeit csoportos és önálló kiállításokon bel- és külföldön, így Magyarországon, Ausztriában, legutóbb pedig az Európai Parlament strasbourgi székhelyén mutatta be. Mindkét lánya iparművészeti tanulmányokat folytatott, s korábban több közös tárlaton is bemutatkoztak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Az akril festményein lehelet finoman ábrázolt, színpompás virágok, így a Bazsarózsa, a Fátyolka, a Szellővirág, az Idei pipacs, az Aranyfa, a Csipkefa, az Aranyeső, a Rózsafa... a galériahajó üde, vidámságot árasztó színfoltjai“ - jellemezte Szakáll Mária Limesben közszemlére tett műveit a galériaigazgató.

A szakmabeliek által felettébb tehetségesnek tartott Noémi a pozsonyi Iparművészeti Középiskola elvégzése után, 2 000-ben divattervező diplomát szerzett az ottani Képzőművészeti Főiskolán. Később Budapesten csiszolta tehetségét, kiváló rajzkészségét. Stylistként, azaz stílustanácsadóként és egyetemi oktatóként is dolgozott, az utóbbi időben pedig szabadúszó képzőművészként tevékenykedik. 1999 óta nem csak idehaza, hanem más külföldi helyszíneken kívül Pekingben, Bécsben, Prágában, New Yorkban, az indiai Puneben és Szlovákia washingtoni nagykövetségén is kiállították műveit.

„Noémi a különleges nőket, többek között a történelem nagyjait és az általa sokra tartott művésznőket festette meg, s a róluk készült képeit hozta el Komáromba. Például a darázs derekú Sissi osztrák császárnét és magyar királynőt, valamint a világhírű Audrey Hepburn színésznőt, továbbá Lady Mozartot, Lady Andersent, Lady Lisztet, illetve Tündér Ilonát, Brigitte Bardot-ot és Picasso szépségeit. Mindnyájuk karakterét nagyszerűen kidomborította, már a hölgyek tekintete is árulkodó. Azt is mondhatnám, hogy képeivel az élet szépségeit, illetve a nőket dicséri” - magyarázta Farkas Veronika.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Majd elárulta: bónuszként pedig kimondottan a Limes-beli kiállításra megfestette Assisi Szent Ferencet, a ferences rend megalapítóját, aki a képén éppen egy madárral beszélget. „Amikor a már kész tárlatanyaggal megérkeztek a Limesbe, Noémit nagyon elbűvölte galériánk egyedi látványa és hangulata, ami e műve elkészítésére inspirálta őt.“

Adam Kolčák a pozsonyi J. Vydra Iparművészeti Középiskola harmadéves diákja. Csendes portrék című fotósorozatával a különböző személyiségek bemutatására fókuszált, s azért tavaly elismerésben részesült a Foto Iuventars Biennálén. Ígéretes jövő előtt áll.

E kiállítás július 7-ig, hétköznapokon 13 és 17 óra között, illetve más időpontban előzetes megegyezés alapján (tf.: 421-903-719 493) tekinthető meg. A megnyitó ünnepségen közreműködött az örökzöld swinget játszó, dunaszerdahelyi Golddies Szwingatlanügynökség.

0 HOZZÁSZÓLÁS