Atombunker a gimnázium alatt

2011. március 26., 12:05
hirek.sk
CSEPEL. Múzeumként működhet ősztől a csepeli atombunker, aminek létezését több mint 50 évig titkolták. A bunker az akkori kommunista vezetők védelmére épült, atomtámadás esetére. A ma is tökéletesen működő, önellátó rendszer egy gimnázium alatt bújik meg.

A szupertitkos atombunker létezéséről ötven évig csak néhány ember tudott. A létesítmény gondnoka a rendszerváltásig saját családjának sem árulta el hogy hol dolgozik. Az atombunkerről évtizedeken át megfeledkeztek, ezért felszerelésével szinte érintetlen állapotban maradt meg az utókornak. Ez nagyrészt az egykori gondnokának köszönhető, aki naponta négy órát szellőztette az objektumot. Atomtámadás esetén ebből a bunkerből irányították volna a kárelhárítást, a vegyi- és biológiai fegyverektől, a radioaktív sugárzástól védetten.

Az atombunkernek több vészkijárata van. Az egyik alagút a csepeli középiskola udvarára vezet. A létesítmény falai 50 centiméter vastag betonacélból készültek, bejáratát 20 centiméter vastagságú acélból készült ajtó védi. Az atombunker szinte tökéletes állapotban van, de védelmi célokra már nem alkalmas. Az önkormányzat múzeummá alakítaná át. 

 

Kövesse facebook oldalunkat is!