2023. szeptember 1., 11:34

Ahol szabadon lehet alkotni

Magyar, szlovák, lengyel, ukrán, angol és holland művészek részvételével tartotta nyári szabadegyetemének negyedik alkotótáborát a Rovás Alkotóközösség Debrődön.

Rovás alkotótábor
Alkotótábori pillanatok
Fotó: Fábián Gergely

A Rovás rendszeresen tart nyári alkotótáborokat, az idén az első Tihanyban, a második a gombaszögi táborban volt, majd Debrődön a nagy túljelentkezés miatt kettőt is rendeztek. Szabó Ottó, a Rovás elnöke elmondta, a magyar résztvevők mellett nagy számban érkeznek lengyelországi alkotók, vannak szlovákok, ukránok is szép számmal, de akad angol, holland résztvevő, sőt, egy tádzsikisztáni tatár nemzetiségű festő is járt már náluk.

Minden alkotótábornak van egy közös témája, ezúttal ez az „Éva és Lillith”, azaz a nő két oldala. Ezt dolgozzák fel különböző megközelítésekben. Reggelenként a közös kávézást filozofikus beszélgetés kíséri az adott témához kapcsolódóan, majd szabad alkotótevékenység következik, illetve a táborlakók kirándulásokat, túrákat is tehetnek a környéken, amely bővelkedik látnivalóban.
A tábornak az a lényege, hogy a résztvevő művészek érezzék jól magukat, semmiben sem korlátozott szabad alkotóként azt csinálják, amit legjobban szeretnek: művészkedhetnek. Otthon ugyanis a legtöbb embernek kevesebb ideje van rá, mint szeretné

– mondja Szabó Ottó hozzátéve, a táborba mestereket, művésztanárokat hívnak meg, akik magukkal hozhatják 3-4 diákjukat is. Így az elismert művészek mellett fiatal tehetségek is bekapcsolódnak az alkotóközösség életébe.

Tapasztalatszerzés és inspiráció 

Matuš Dóra Párkányból érkezett a debrődi alkotótáborba, immár második alkalommal. 

"A rajz és a képzőművészet mindig is az életem része volt. Gyerekkorom óta rajzolok, középiskolában grafikát tanultam, most pedig Nyitrán tanulok magyar nyelv és irodalom–képzőművészet tanári szakon. A Rovást egy barátnőm által ismertem meg, Gombaszögön is önkénteskedtünk. Már másodszor vagyok a debrődi művésztelepen, nagyon szeretem, itt szabadon lehet alkotni."

Annak köszönhetően, hogy a résztvevők különböző országokból érkeznek, új nézőpontokkal ismerkedhetnek meg. 
Különféle nyelveket beszélünk, de ez egyáltalán nem zavaró.  Valahogy a művészet által, egy-egy szóból, pillantásból megértjük egymást. Ezért is szeretem Debrődöt

– mondja. 

Hozzáteszi, az alkotótábor inspirációként szolgál számára, hisz sok kiforrott stílusú, technikájú alkotó jár ide, akiktől rengeteg dolgot el tud lesni és átalakítani a saját elképzelései szerint. 

"Otthon nem mindig jönnek az ötletek, viszont innen, ahol ennyi alkotó van, ahol ennyiféle technikát alkalmaznak, mindig úgy térek haza, hogy megint nagyon szeretnék valami újat alkotni."

Visszatérők és új arcok

Azok, akik már jártak a Rovás alkotótáborában, rendszerint visszatérnek, de folyamatosan akadnak új jelentkezők is. Szabó Ottó szerint ennek köszönthetően folyamatosan bővül az érdeklődők köre. Emellett több egyetemmel is együttműködnek, így érkeznek a táborokba a kiváló kortárs művészek, elismert alkotók mellett fiatal művészek, az idén például a szabadegyetem minden helyszínén jelen voltak a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasai. 

A cél a művészek szabad mozgása, a kapcsolatteremtés, az, hogy új embereket és értékeket ismerjünk meg, hogy egymást gazdagítsuk

– húzza alá a Rovás elnöke hozzátéve, az így létrejövő kapcsolatoknak, a kölcsönös meghívásoknak köszönhetően a társulás tagjai több európai országba is eljuthatnak, megismerkedhetnek az ottani művészekkel, kultúrával. 

Művésztelep Kassán? 

A további terveik, távlati céljaik kapcsán Szabó Ottó megemlítette, a nyári szabadegyetemek folytatása mellett egy állandó művésztelepet szeretnének létrehozni Kassán. Egy műterem-apartmanokkal, kiváló felszereltséggel rendelkező művésztelepet, ahová az év folyamán bármikor érkezhetnének művészek és hosszabb ideig alkothatnának.

Mint megjegyezte, azt követően, hogy Kassa Európa kulturális fővárosa volt, kiemelten támogatják a fiatalokat, a kezdő alkotókat, ami dicséretes, csak közben mintha megfeledkeznének az idősebb, érett művészekről. Ezen szeretnének változtatni a művésztelep létrehozásával.

Ezért már több magyarországi, lengyelországi és ukrajnai egyetemmel és képzőművészeti társulással kötöttek együttműködési megállapodást, viszont a jelenlegi gazdasági helyzetben igencsak kérdéses, hogy a nagyívű tervek mikor válhatnak valóra.

Megjelent a MAGYAR7 34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.