2022. január 29., 14:08

Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában

A kamera poétájának nevezett, magyar származású, világhírű fotóművész, André Kertész az Ady Endre által Párizsban szívesen látogatott helyszíneket is megörökítette az utókornak. A költőóriás halálának 103. évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeum ezen gyűjteményének Pozsonyi Liszt Intézetben őrzött másolataiból nyílt fotókiállítás a komáromi Platz söröző - Tatai étterem felett létesített galériában. A tárlatanyagot Venyercsan Pál, az intézet igazgatója mutatta be.

Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Venyercsan Pál, a Pozsonyi Liszt Intézet igazgatója Méhes Vilmos galériatulajdonossal a tárlatnyitón

„Terveim szerint szeretnék az első emeleten galériát működtetni, méltó helyet adva kiállításoknak, helyi művészeknek, fotográfusoknak. Ezennel szeretnélek meghívni az e hét pénteki, nulladik, minden külsőségektől mentes kiállításunk megnyitójára. A kiállítást André Kertész (Kertész Andor) gazdag életműve nem teljes, de mégis érdekesnek ígérkező bemutatásának szenteljük.

A Budapesten 1894-ben született André Kertészt nemcsak a magyar, hanem az egyetemes fotóriporterek meghatározó alakjaként tartják számon“

– állt Méhes Vilmos, komáromi kultúrapártoló vállalkozó-galériatulajdonos tárlatnyitóra invitáló meghívójában. „Soha rosszabb nulladikat!“ – olvasható az egyik látogató által az impozáns galéria emlékkönyvében hátrahagyott bejegyzésben, amivel vélhetően egyetért a több tucat résztvevő.

Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Több jeles felvidéki képzőművész, fotós is megjelent a tárlatnyitón

„Ezt a tárlatanyagot a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) munkatársai állították össze. A Pozsonyi Liszt Intézet pedig korábban azért kapta meg a fotógyűjtemény másolatait, hogy azokat több helyen kiállíthassuk.

Egyrészt azért, hogy a magyar származású világhírnévre szert tett fotóművészek közül a legjelesebbnek, André Kertésznek (Budapest, 1894.VII.2 – New York, 1985.IX.28.) a munkásságát népszerűsítsük,

márészt azért, hogy felidézzük a XX. század egyik legjelentősebb költőjének, Ady Endrének (Érmindszent, 1877. XI. 22 – Budapest-Terézváros, 1919.I.27.) az életútját. Ő 1904-11 között hétszer járt Párizsban, s az ottani látogatásairól, már a költő halála után a barátja, Bölöni György író-újságíró (Szilágysomlyó, 1882.X.30 – Budapest, 1959. IX. 11.) könyvet írt. Kertész Andrét kérte fel arra, hogy e kötete illusztrálása  céljából, utólag készítsen fotókat azokról a helyekről, ahol Ady legszívesebben megfordult. A fotóművész szívesen tett eleget e kérésnek, s a korabeli párizsi milliőt felidéző képein nagyon jól átjön Kertész nyugat-európai művészektől eltérő, kelet-európai látásmódja” – mondta el Venyercsan Pál, a Pozsonyi Liszt Intézet igazgatója.

Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Venyercsan Pál igazgató korábban Ferenczi Zsolt vállalkozóval egyeztetett a tárlat komáromi megrendezéséről

A direktor a Ma7-nek azt is elárulta: Ferenczi Zsolt, komáromi vállalkozóval egyeztettek arról, hogy Méhes Vilmos új komáromi galériájában is bemutassák az E. Csorba Csilla, a PIM tiszteletbeli főigazgatója által rendezett, 25 fotóból álló tárlatanyagot, amely mintegy bevezető-nulladik kiállításként az egyre népszerűbb Platz söröző és Tatai étterem felett február végéig lesz látható. Előzőleg a képeket a Pozsonyi Liszt Intézetben, a Covid-19 járvány miatt a korábban megszokottnál kevesebb érdeklődőnek, illetve online módon is bemutatták. Az összeállítás Komáromból majd a Prágai Liszt Intézetbe „vándorol”.

Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában
Fotó:  roadster.hu
A magyar származású Kertész André, világhírű fotóművész

André Kertész fotóinak köszönhetően „időutazhatunk“ Ady egykori hotelszobájába, az általa kedvelt éttermekbe, kávéházakba, továbbá beleshetünk a Múzsája szobájába és a virágárushoz, ahol Lédának csokrokat vásárolt, valamint szemrevételezhetjük a portréját és egyik versének kéziratát - a Bölöni Györgnek szóló dedikációval... A házigazdák jóvoltából pedig egy André Kertészről készített portréfilm helyben, óriás kivetítőn tekinthető meg. A jól sikerült nulladik után izgatottan várjuk a márciusra tervezett, első tárlatnyitót, amelyről még csak annyit sikerült megtudnunk, hogy majd szemgyönyörködtető, értékes műveket láthatunk.

Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában
Fotó:  blogspot.com
Ady Endre szeretett Múzsájával, Lédával
Ady Endréről Kertész André szemével - egy új komáromi galériában
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.