2019. november 4., 12:35

A Rovás nyári alkotótáborainak anyaga Rozsnyón

Rozsnyón mutatkozik be a Rovás Alkotóközösség 2019-es nyári alkotótáborainak anyaga. A megnyitót 2019. november 5-én, kedden 17.30 órakor tartják a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

img_0402.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

A tárlat azokat az alkotásokat mutatja be, amelyek a Rovás három helyszínen – az erdélyi Csíkszentkirályban, a magyarországi Tihanyi Művésztelepen, illetve itthon, az idén Kassa helyett Debrődön – tartott nyári szabadegyetemén születtek.

„A Rovás Alkotóközösség (eNRA) művészeit egy közös hullámhossz és azonos értékrend tartja össze. A név nem a rovásírásról, hanem a felróni, számon tartani, észbe vésni, megjegyezni kifejezésekre utal. Alkotóközösségünk alapfilozófiája egyfajta arisztotelészi dualizmusról, anyagról és formáról szól. Valljuk, hogy elsődleges az ihletettség és másodlagos a szakmai tudás, de megfelelő szakmai tudás nélkül az ihlet nem tud tökéletesen megjelenni. Jelen lenni! – ez a kategorikus imperatívuszunk, ugyanis a kortárs kifejezés alá ma már minden befér. Ez a filozófia bevonzott hozzánk számtalan művészt a Kárpát-medencéből. Ha a kassai Rovást szeretnénk bemutatni úgy, hogy csak a kassai magyarok vesznek részt a kiállításon, az nagyon hiányos prezentáció lenne, nem mutatná meg 25 éves szervezetünk igazi erejét. A Rovás ugyanis folyamatosan bővül és mára Kárpát-medencei alkotóközösséggé nőtte ki magát. Vannak köztünk egyetemisták, fiatal pályakezdők és befutott művészek, egészen nagy nevek is” – fogalmazott Szabó Ottó festőművész, a Rovás elnöke.

Szabó Ottó korábban a ma7.sk-nak elmondta, az alkotótábor az Értjük Egymást néven elindított nyári képzőművészeti szabadegyetem folytatása, amelynek az a lényege, hogy három ugyanazt a témát járják körül, ugyanazon a témán dolgoznak. A három helyszínen zajló alkotótábort egységként kell kezelni, de külön is van értelme mindegyiknek.

„Erdély általában az inspirációgyűjtés helyszíne, Tihany az abszolút alkotásé szokott lenni, a kassai rész – amelyet az idén Debrődre helyeztünk – pedig a befejezés, levezetés” – magyarázta.

Az alkotások 2020. január 31-ig tekinthetők meg Rozsnyón.

img_0402.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.