2023. november 18., 10:30

A köztéri szobrászat mestere

November 1-jén volt 100 esztendeje, hogy megszületett Siófokon a köztéri szobrászat egyik legismertebb alakja, Varga Imre. Édesanyja Balaton-felvidékről, édesapja Erdélyből származott. 13 évesen – szülei tudta nélkül – Teleki Pál segítségével eljutott Párizsba. Egy budapesti kiállításon ugyanis meglátta a képeit egy Franciaországban élő festőművész, és meghívta magához. Amikor szülei értesültek párizsi tartózkodásáról, azonnal haza parancsolták, eltiltották a rajzolástól, és Budapest helyett Szombathelyen kellett középiskolai tanulmányait befejeznie.

A köztéri szobrászat mestere - Varga Imre
Galéria
+7 kép a galériában
Mártírok
Fotó: Zsebik Ildikó

Új hobbiként a repülés kezdte foglalkoztatni. Érettségi után a Műegyetemre jelentkezett, mert aerodinamikával szeretett volna foglalkozni. Ám ott katonai jellegű oktatás folyt, így repülőtiszti képzésben részesült. A világháború alatt felderítőként szolgált, a háború végét amerikai hadifogságban élte meg Németországban. 

A köztéri szobrászat mestere - Varga Imre
A Varga Imre kiállítás plakátja
Fotó:  Zsebik Ildikó

1948-ban Budapesten gyári munkásként dolgozott, majd 1950-ben felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1956-ban a Magvető szobrával kitüntetéssel diplomázott. 1956-ban fegyverviselés miatt 5 évre eltiltották a művészettől. Első komolyabb megbízatását 1967-ben kapta, egy Radnóti-portré elkészítésére kérték fel. A ’70-es évektől kezdve rangos képzőművészeti eseményeken vett részt egész Európában. Hazai és külföldi tereken, múzeumokban, középületekben és templomokban mintegy 300 alkotását helyezték el.

A siófoki gyűjtemény

Varga Imre hosszú élete és több mint 60 éves pályafutása során számos hazai és nemzetközi díjat és kitüntetést kapott. Idén, születésének centenáriumán Siófokon a Víztoronyban egy kiállítással emlékeztek a város elismert szülöttére. 

A Szent Istvánról készült szobrának eredetije a Vatikánban van, ahol 1980-ban II. János Pál pápa szentelte fel. A királyt puritán módon ábrázolta, arcán nem fedezhető fel sem az esendő jóság, sem a megbocsátó keresztény irgalmasság. 

Őt a szentek sorába elsősorban a feladatok megpróbáltatásokkal teli végrehajtása emelte. 

Sárospatakon a Vártemplom bejáratánál áll a Szent Erzsébet és Lajos című kompozíciója, Bad Kissingen főterére készült a város polgármesterének megbízásából a II. Rákóczi Ferencet ábrázoló szobra. De Varga Imre készített portrét Várkonyi Zoltánról a Vígszínház számára, sőt az író, rendező, színész síremlékét is ő maga készítette el a Farkasréti temetőben.

A köztéri szobrászat mestere - Varga Imre
II. Rákóczi Ferenc
Fotó:  Zsebik Ildikó

Szülővárosának különböző pontjain számos eredeti szobrát vagy az eredeti másolatát megtaláljuk, hiszen Siófok önkormányzata az 1990-es évek első felében elhatározta, hogy a város köztereit egyfajta Varga-gyűjteménnyé alakítja. A vasútállomás közelében lévő Milleniumi parkban áll a szintén siófoki születésű Kálmán Imréről készült bronzszobor. Az operettek királya a Zenepavilon karosszékében hallgatja a park zenéjét, a művész békés, barátságos öregúrként mutatja be a zeneszerzőt.

Ugyancsak itt találjuk a Mártírok című szoborcsoport négy szoboralakját. A kalandos sorsú szoborcsoport eredetileg hét figurából állt, és Kaposváron lelt otthonra az alábbi címmel: Lenin és a tanácsköztársaság somogyi mártírjai. Idővel az alkotást egy raktárban helyezték el. A szobrok 1993-ban kerültek Siófokra, hogy a Varga-gyűjteményt gyarapítsák, ám addigra már három alaknak nyoma veszett.

A Víztorony lábánál találjuk gróf Széchenyi István szobrát, amelyet egy kör alakú szökőkútban helyeztek el 2012-ben. 

A köztéri szobrászat mestere - Varga Imre
Széchenyi István
Fotó:  Zsebik Ildikó

A szobor a grófot a Balaton első gőzhajóján, a Kisfaludyn állva ábrázolja, hiszen Széchenyi a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapítója és örökös elnöke volt. 

Ugyancsak a Fő téren kapott helyet az Esernyősök néven emlegetett, négy esernyős nőt ábrázoló alkotása, valamint az avantgárd festőművész, Czóbel Béla ülő bronzszobra. Charles Baudelaire francia költő egyik költeményére „válaszol” a La Charogne című szobor, szomszédságában látható a debreceni Hatvani István professzornak emléket állító Professzor című alkotás, illetve a korábban már említett II. Rákóczi Ferencet ábrázoló ülőszobor. A fejedelem ugyanis 1705-ben pecsétet adományozott a balatoni városnak. 

A köztéri szobrászat mestere - Varga Imre
Esernyősök
Fotó:  Zsebik Ildikó

A Vénusz születése ugyancsak a város központjában áll, és a vizet, a napot és a szelet együttesen jeleníti meg. Varga Imre alkotta a Mementó a II. Magyar hadseregért című megrázó szoborcsoportot, de ugyancsak Siófokon látható a Kopernikuszt, Madách Imrét, Bartók Bélát, Krúdy Gyulát, Károlyi Mihályt és Szent Flóriánt ábrázoló szobrai, valamint a Golgota, a Tűnt idő, a Sarlós Madonna.

Monumentális köztéri szobrainak egyik jellegzetessége, hogy egyszerre többféle anyagot és megmunkálási módot ötvözött a mester egy-egy alkotáson. Szinte mindegyik siófoki szobra a bronz és a krómacél különleges találkozásának a példája.

A nemzet művésze 2019. december 9-én hunyt el, és a siófoki Szépvölgyi utcai temetőben helyezték végső nyugalomra.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/45. számában.

A köztéri szobrászat mestere - Varga Imre
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.