2018. október 21., 16:25

A komáromi Helios Fotóklub újabb országos győzelméről

Rövid időn belül egymás után két szlovákiai megmérettetésen végzett az élen a megalakulásának 60. évfordulóját jövőre ünneplő komáromi Helios Fotóklub.

Petzval-fotóverseny
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Sedliak Pál

Sikerei révén egyre nagyobb hírnévre tesz szert Komárom egyik legrégebben működő kulturális csoportosulása, a Helios Fotóklub, amelynek a járásbelieken kívül magyarországi tagjai is vannak. Augusztusban e klub Perbetén élő aktív tagja, Varga Tibor, AFIAP fotóművész Rózsahegyen vehette át a Szlovák Fotószövetség által kiírt idei fotópályázat győztesének járó oklevelet.  

E hétvégén pedig újabb „heliosos” győzelemről számolhatunk be. Október 19-20-án ugyanis a Trencsén megyében fekvő Bán járási székhely volt a házigazdája a szlovákiai fotóklubok Petzval Józsefről elnevezett országos körversenyének. A 24. alkalommal megrendezett viadalon a 15 bejelentkezett klubból a Helios Fotóklub az 1. helyen végzett.

Fotó:  Sedliak Pál

„Kezdettől fogva rendszeres résztvevői vagyunk e versenynek, amelyen az elmúlt időszakban már többször végeztünk előkelő helyen. Négy éven  át folyamatosan a 2. helyezettek voltunk, azonban az 1. helyet először most sikerült megszereznünk, s ennek nagyon örülünk” – tájékoztatta portálunkat Holop Ferenc, a Helios Fotóklub elnöke újabb sikerükről, amihez olvasóink nevében is gratulálunk.

A 15 benevezett fotóklub mindegyike 15-15 fotót küldhetett be, így összesen 225 alkotást kellett értékelni. Körversenyről lévén szó valamennyi fotó az előre megegyezett sorrendben, minden klubba eljutott. Miután azokat az adott klub tagjai 1 és 10 közti pontszámmal illették, továbbküldték a következő klubba. A Heliosban Prezmeczky Péter klubtag felelt a pontozás korrekt lebonyolításáért. Az egész évben zajló verseny kiértékelésére minden év végén más-más városban kerül sor.

Fotó:  Sedliak Pál

Holop Ferenc az elmondottakhoz hozzátette: a báni díjátadó ünnepségre a városi kultúrközpontban került sor. A kiértékelésen a Helios Fotóklubot annak elnökén kívül Janka Mačicová, Prezmeczky Péter és Sedliak Pál képviselte. Az esemény közös vacsorával zárult, illetve a jelenlevők később Jindrich Štreit cseh fotóművész előadásán is részt vehettek.

Informátorunk azt is elárulta: a 25. jubileumi verseny díjátadása 2019 októberében majd Komáromban, az akkor szintén jubiláló, azaz 60 éves Helios Fotóklub rendezésében zajlik.  

Petzval József (1807, Szepesbéla – 1891, Bécs) magyar mérnök-matematikus, egyetemi tanár és feltaláló volt. Munkássága a matematikán kívül a mechanika, a ballisztika, az optika és a hangtan területére is kiterjedt. A fényképezés terén kifejtett munkássága úttörő jelentőségű, hiszen ő volt a modern fényképészeti objektív lencserendszer, a Petzval-portréobjektív megalkotója. 1860 körül saját szerkesztésű gépével fotogrammetriai méréseket végzett. Több más nagyszerű találmánya mellett optikai kísérletei azt is eredményezték, hogy megalkotta a mai katonai reflektorok elődjének számító fényszórót.
Petzval-fotóverseny
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.