2022. augusztus 2., 21:01

A kiszínezett napfény

Az anyaországi Encsen dolgozó, 22 éves ólomüveg-készítői gyakorlattal rendelkező Megulesz Magdolna és Schultz Gábor házaspár családi műhelyéből kikerülő, eddig 34 templom számára készített 170 ablakból pár tucat a Bodrogközben is fellelhető.

nagytárkányi templom
Fotó: Molnár Gabriella

Az ország keleti szegletében, a nagytárkányi római katolikus templomban májusban állították a helyére a Schultz–Megulesz műhely négy nagy méretű, egyenként mintegy 3 méter magas ólomüveg ablakát. Teljes pompájukban egy ünnepi misén csodáltam meg, a minap pedig visszatértem, hogy megtudjam születésük történetét. A 2018-tól Nagytárkányban szolgálatot teljesítő Weiszer Attila plébánossal való találkozóm előtt olvasgattam a templom múltjáról.

Bogoly Jánosnak, a régió egyháztörténetét bemutató munkájában azt találtam, hogy az egykori földvár helyén lévő mai templom magját képező kápolnát 1724-ben építtette báró Sennyey István halálának emlékére fia, Imre. A Tisza áradásaitól előzőleg rommá vált régi templom köveit is felhasználták hozzá. Ez a kápolna a várkastély elpusztulását is túlélve egészen a 19. század végéig templomként szolgálta a római katolikus híveket.

1894-ben Mailáth József gróf a várkastély köveit felhasználva egy toronnyal ellátott templomot építtetett köré, megteremtve annak máig ismert formáját. A templom főoltára előtt, a Sennyey család talapzatba rejtett kriptájának emlékkövét a betérő észre sem veszi. Magam is csak úgy szereztem róla tudomást, hogy a plébános megmutatta a márványlapot.    

A kincseket rejtő oldalhajó 

A templom oldalbejáratával szemközti boltívben, a három kecses vonalú kisebb ólomüveg ablak táblái a templom egyedüli, eredeti formájában megmaradt darabjai. A középsőn Szűz Mária, ölében a gyermek Jézussal, tőle jobbra Szalézi Szent Ferenc, balra az első keresztény vértanú, Szent István. A figyelmes szemlélő felfedezheti a szignót: Róth M., Budapest. A 20. század elismert iparművésze, a legkiválóbb magyar üvegfestőmester és mozaikművész, Róth Miksa alkotásai. 1899-ben Ferenc József császár elsőként neki ítélte oda az Iparművészeti Nagy Arany Államérmet. 

A plébánostól megtudtam, hogy a nagytárkányi üvegablakokat 1900 körül készíthette. Ekkor nyerte el üvegfestészeti munkáival a századforduló párizsi világkiállításának ezüst, majd a torinói és a St. Lous-i világkiállítások aranyérmeit. Hosszasan állok még a műalkotások előtt és részletekbe menően megcsodálom őket.

nagytárkányi templom
Fotó:  Molnár Gabriella

Vajon hányan tudják értékelni, hogy az imáikat meghallgató templomfal annak a művésznek őrzi a mai napig teljes épségében fennmaradt három alkotását, akinek műhelyében egyebek mellett a kassai Szent Erzsébet-dóm, a budapesti Országház, a Zeneakadémia és az Országos Levéltár ólomüveg ablakai is készültek?

Az encsi művészek új ablakai

Külön kutatás tárgyát képezhetné a többi, nagy méretű, időközben megsérült ólomüveg története. Weiszer Attila plébános elmondása szerint a közelmúltban lecserélt, T profilú vasrámába beültetett, gyenge szerkezetű színes üvegszemek minden bizonnyal nem az eredeti ablakok lehettek, mert ezek nem bírtak volna ki több mint 100 évet. Nyilván a második világháború után ültették be őket, és nem volt semmilyen művészettörténeti értékük. Amikor tehát pár évvel ezelőtt felvetődött a felújítás gondolata, egyértelmű volt, hogy lecserélik az üvegeket. A megrendeléstől számítva közel két év elteltével, idén májusban, egy hét alatt ültették be az ablakonként három darab, nagyjából egy-egy négyzetméteres részeket a keretekbe. 

Az új ablakok mintáit az alkotók a meglévő belső tér stíluselemeinek figyelembe vételével, a meglévő historizáló Róth Miksa ablakokkal harmonizálva tervezték meg. Az ábrázolandó személyek adottak voltak számukra. Szent II. János Pál pápa nagy tisztelője, a magyarországi Rózsa László diakónus fedezte az egyik ablak költségeit, kérésére a templom bal hátsó falába került, a pápát ábrázolja.

A Rózsafűzér Társulat adományából készült el az oldalbejárat  szomszédságában  a Szent Erzsébetet megörökítő ablak. Az egyházközség híveinek adományából, az egyházi tanács ajánlására a Magyarok Nagyasszonyaként tisztelt Szűz Mária és Szent István király alakja került a templom jobb oldali falába. 

nagytárkányi templom
Fotó:  Molnár Gabriella

Azt is megtudhattam még, hogy Magdolna az üvegek aprólékos, árnyalatokkal teli megfestéséért és kiégetéséért felel, Gábor dolga az egyes részek kivágása, összeillesztése és forrasztása. 

Értéket, önerőből

A templom felújítására pályázott az egyházközség de csak a külső állagmeg-óvásra kaptak támogatást. A hőszigetelő funkcióját vesztett ablakok cseréjét mintegy 30 ezer euró értékben önerőből, a hívek adományainak, illetve magánszemélyek anyagi támogatásának köszönhetően tudták megvalósítani. Két évvel ezelőtt, a tervezéskor még különösebben senki nem foglalkozott az energiaárakkal. Okos, megfontolt meggondolásból viszont már akkor is a kiváló szigetelési tulajdonságú, három rétegű megoldásra esett a választás. Szabad szemmel szinte láthatatlan, de a középső, megfestett, ólomberakásos réteget mindkét oldalról lefedi és egyben védi is egy átlátszó üveg, hőszigetelő kamrát kialakítva.

Megjelent a Magyar7 2022/30.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.