A kétfejű preparált malac is látható volt a Múzeumok és Galériák Éjszakáján Füleken

Szvorák Emese 2019. május 19., 20:42

A Füleki Vármúzeum immár tizenkettedik alkalommal csatlakozott a Múzeumok és Galériák Éjszakája nevezetű összeurópai kezdeményezéshez. Az érdeklődők idén is gazdag kínálatból válogathattak. A késő estig tartó rendezvényen két kiállításmegnyitó, filmvetítés, állandó kiállítások és zenés kísérőprogram tarkította a programot. Illetve sok év után újra láthatta a közönség a város egykori kultikus ereklyéjét, a preparált kétfejű malacot.

Fotó: Szvorák Emese

Az esemény hagyományaihoz hűen a Városi Honismeret Múzeumban kezdődött, ahol megnyílt „A múzeum régi-új kincsei” c. kiállítás, amely az intézmény új gyűjteményi tárgyait mutatja be. Az utóbbi hat év, több mint 1100 szerzeménye között, számos ritka, a város múltjával összefüggő történelmi, néprajzi és régészeti jellegű tárgy szerepel.

„Időrendi sorrendben haladva, legrégebbiek a füleki vár és a váralja ásatási munkálatai során előkerült régészeti leletek, melyek közül legérdekesebb a 17. századi siíta imapecsét. A régészeten kívül van egy nagyon érdekes első világháborús hagyatéki anyagunk is. Egy füleki lakos, Luspay Károly háborús emléktárgyai láthatók, aki megjárta a szamarkandi fogolytábort, majd szerencsésen hazakerült Fülekre. Ezen kívül a második világháború időszakából a füleki iparművek gyártmányait állítottuk ki. Talán kevesen tudják, hogy ebben az időszakban nem csak katonai célra gyártott tárgyakat készítettek Füleken, de fatermékeket is. A faipari részlegnek nagyon gazdag repertoárja volt, hiszen különböző katonai szánkókat, síleceket, fajátékokat, de háztartási cikkeket is gyártottak”- mutatta be a kiállítás anyagát Titton Viktória, igazgató.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

Ugyanebben a teremben láthatók a zománcozó gyár termékei, illetve palóc áttört faragással díszített bútorok is. Valamint kortárs helyi művészektől, Vass Adéltól, Balázs Alfrédtól és Jacsmenyík Józseftől származó festményeket is megcsodálhattak az érdeklődők.

 A múzeum meglepetéssel is készült, ami nem volt más, mint a híres preparált füleki kétfejű malac, amit csak a rendezvény idején láthatott a közönség.

A vár Bebek–tornyában a „Vámügy története” című kiállítás nyílt meg. A nem mindennapi tárlat a vámügy történetét mutatja be a kezdetektől a 21. századig. Az ország területén folytatott vám- és adószedés folyamatát ismertető kiállításon vámtisztviselők korabeli egyenruhái és munkaeszközei találhatók, de jelenkori lefoglalt tárgyak – csempészáruk és törvénytelenül behozott termékek is láthatók.

„Ilyen például a hatalmas elefántagyar, az elefánt lábak, vagy a kivájt fatönkbe rejtett cigaretták. De olyan tárgyak is láthatók, melyekről azt hinné az ember, hogy egy nyaralás emlékeként haza lehet hozni, de nem szabad, mert ezek védett állatok. Pl. kagylók, különböző korallok. Ezekről tájékoztató füzeteket is kiraktunk, hogy az emberek tisztában legyenek vele, mi az, amit át szabad hozni a határon, és mi az, amit nem”- tudatta az igazgató.

A kiállítás részeként, Mészáros Erik, füleki lakos, személyes tárgyát is megtekinthetik az érdeklődők. „Egy 80 éves motorbiciklit hoztunk el, ami a fiam tulajdona. Ez egy cseh gyártmányú ČZ motorbicikli, amit szolgálati motorbiciklinek is használtak. És csak egyenruhában lehetett használni a járművet, akkor is, ha magáncélból közlekedett vele a vámügyes”- nyilatkozta.

 Az időszaki kiállításokon kívül, a paleontológiai kiállítás részeként, a látogatók megtekinthették a múzeum állandó kiállításába került ajnácskői zafírokat is, melyekről Dr. Ozdín Daniel tartott előadást. Az est folyamán továbbá látogatható volt a várhegy alatti légvédelmi óvóhely, illetve vetítették a II. világháborút átélt fülekiek visszaemlékezéseiről szóló „44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér” c. filmet.

A színes program keretében bemutatkozott a Pénzügyi Igazgatóság Díszőrsége és a Železiarne Podbrezová fúvószenekara. A várudvarban keresőkutya-bemutató zajlott, a rendezvényt pedig a Traditional Dixie Stompers együttes koncertje zárta. 

0 HOZZÁSZÓLÁS