2019. február 22., 15:28

A képzőművészet nyelvén

A Fecsó Pál Polgári Társulás háromnapos képzőművészeti foglalkozást tart Tornán gyerekek, fiatalok részére, akik festészeti, grafikai és kerámia-technikákkal ismerkedhetnek meg. A szervezők célja, hogy a gyerekek elsajátítsák a képzőművészet nyelvét.

fp_alk-1.jpg
Galéria
+17 kép a galériában

A 2019. február 20-22. között zajló, Művészet és hagyomány címet viselő képzőművészeti műhelynek a tornai Infocentrum ad otthont. Fecsó Kassai Yvett, a Fecsó Pál Polgári Társulás elnöke elmondta, harmadik éve szervezik ezt a programot, amelyen ez alkalommal 13 gyerek vesz részt. Ez ideálisnak mondható, ugyanis a három műhely mindegyikében maximum hat-hat gyerek tud hatékonyan dolgozni.

A grafikai műhelyben a grafikai alapnyelvet sajátíthatják el, megismerkedhetnek a sokszorosított grafikával, kollázsból nyomtatnak, monotípiákat, illetve egyszerűsített, egyedi grafikákat készítenek. A kerámia szekcióban egyebek mellett gipsznyomatokat, valamint reliefszerű képeket készítenek, amelyeknek történetük van. Ebben a műhelyben Sándor Béla irányítása alatt dolgoznak a gyerekek, akik a fazekassággal is megismerkedhetnek. „Egy engóbos, földfestékes díszítéssel készítettük el az edényeket. Egy kicsit archaikus, ősi művészetet, leegyszerűsített ábrázolásmódot használunk” – magyarázta.

A festő szekcióban Szitás Veronika vízfesték-technikát tanít, első nap csendéletekkel kezdtek, de aztán a kis alkotók kiválaszthatták, mi érdekli őket. „Mindenkinek személyre szabottan próbálom adni a feladatokat” – jegyezte meg. Hozzáfűzte, az akvarell nem egy egyszerű technika, de a gyerekek nagyon ügyesek. „Az akvarell egy nagyon nehéz technika. Nagyon szeretem, de néha nekem is gondot jelent. Az a nehéz benne, hogy már nem lehet átfesteni, ha egyszer elrontja az ember” – magyarázta hozzátéve, az alkotóműhely zárónapján akrillal is fognak festeni.

A háromnapos műhelymunkának az a lényege, hogy a gyerekek megtanulják a képzőművészet nyelvét. „Az utóbbi időben szociológusok, pedagógusok és pszichológusok különböző kutatásokon keresztül kimutatták, hogy a gyerekek alapkészségei nem fejlődnek olyan mértékben, mint pl. húsz évvel ezelőtt az akkori gyermekekéi. Ez sok befolyásnak köszönhető, a televíziónak, számítógépnek és sok minden másnak. A mi feladatunk az, hogy az alapkészségeket erősítsük, megtanítsuk őket az alap kifejezési formákra, mint a festészet, grafika és a szobrászat, a vizuális nyelv alapelemeire, a vizuális ábécére, és ezeken keresztül sajátítsák el a képzőművészet nyelvét, alapjait” – magyarázta Fecsó Kassai Yvett.

A foglalkozás egyúttal tehetséggondozó workshop is. Az oktatók felmérik, a gyerekeknek milyen alapkészségei vannak, ki tehetséges a grafika, a festészet vagy a szobrászat terén, s próbálják a tehetségeket fejleszteni. A hasonló foglalkozásokat szeretnék rendszeressé tenni, ezeken már célirányosan foglalkoznának a gyerekekkel.

fp_alk-1.jpg
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.