A barokk évet a nők éve követi Gödöllőn

2011. március 26., 16:42
GÖDÖLLÕ. Bár még csak ebben a hónapban kezdődött Gödöllőn a barokk kort középpontba állító, december 3-áig tartó rendezvénysorozat, már szervezik a 2012-es nők évét. A magyar fővároshoz közeli településhez számos híres hölgy kötődött rövidebb-hosszabb ideig.

A Gödöllőn megfordult, illetve a városért sokat tett híres és kevésbé ismert hölgyekről készült színes katalógust az idei Utazás Kiállításon mutatták be, hogy legyen idő „barátkozni” a jövő esztendő programsorának főszereplőivel - közölte az MTI-vel Péterfi Csaba kommunikációs igazgató.

Számos híres hölgy kötődött Gödöllőhöz. Itt volt villája Blaha Lujzának, akiről egy egész városrészt neveztek el, itt élt élete vége felé Ady Endre egykori múzsája, Brüll Adél (Léda), s ehhez a településhez kötődött a helyi művésztelep alapítója és legjelentősebb alkotója, Kriesch Laura is.

A legismertebb, Gödöllőn járt nők neve a Grassalkovich kastéllyal forrt össze. Erzsébet királyné több mint 2 ezer éjszakát töltött az ódon falak között, és leányát, Mária Valériát sem véletlenül emlegették az emberek „gödöllői királykisasszonyként” – magyarázta az igazgató, aki szerint a hölgy annyira szerette a várost, hogy házasságkötése után a kastélyban berendezett szobájának bútorait is magával vitte.

Mária Terézia királynő – akinek 260 évvel ezelőtti látogatása alkalmából rendezik idén a barokk évet – csupán 3 napot töltött a kastélyban Grassalkovich I. Antal vendégeként, de olyan jól érezte magát, hogy még évekkel később is emlegette itteni élményeit – utalt a fennmaradt írásos forrásokra Péterfi.

Szerinte a 2012-ben sorra kerülő színes rendezvények jó alkalmat teremtenek a méltatlanul feledésbe merült egykori gödöllői hírességek emlékének felelevenítésére is. A sorból Cillei Borbálát, a Zsigmond királlyal kötött házassága alkalmából Gödöllőt nászajándékul kapó hölgyet, vagy a török uralom után elnéptelenedett települést „felvirágoztató” Bossányi Krisztinát lehetne kiemelni, de a Grassalkovich dinasztia több nőtagja is fontos szerepet kap majd jövőre.

A híres hölgyeket méltató kiállítások és szerteágazó programok miatt 2012-ben is érdemes lesz Gödöllőre látogatni – hangsúlyozta az önkormányzat kommunikációs igazgatója.

Kövesse facebook oldalunkat is!