2021. június 7., 18:30

Hagyományteremtés Komáromban: június 27-én lesz az 1. Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivál

Mi összetartozunk címmel – a V4-ek együttműködése jegyében – június 27-én tartja meg az 1. Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivált a Lehár Ferenc Polgári Társulás. A világhírű Operettkirály, Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából eredetileg 2020-ban tervezett rendezvényt a világjárvány miatt kellett ez évre halasztani.

A pozsonyi katonai fúvószenekar néhány tagja
Galéria
+1 kép a galériában
A pozsonyi katonai fúvószenekar néhány tagja
Fotó: mod.gov.sk

„A hagyományteremtő rendezvényünk kiötlését, amely felett fővédnökséget Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter és Keszegh Béla, Komárom polgármestere vállalt, az indokolta, hogy Komárom jeles szülötte, Lehár Ferenc és az ő édesapja is katonazenekari karmester volt. Valójában már 2019 végén összeállítottuk a Lehár 150 – emlékműsorba szánt fesztivált, amely megtartását tavaly a Covid-pandémia meghiúsította. Ezentúl kétévente hívjuk-várjuk városunkba a Visegrádi Négyek tagországaiban működő katonai fúvószenekarokat“ – mondta el a Ma7-nek Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke.

Kérdésünkre, hogy a V4-ek zenekarai közül miért maradt ki a 4. tag, Lengyelország katonai fúvószenekara, a főszervező így válaszolt:

Megvan az arról szóló levelezésünk, hogy a lengyelek is eljöttek volna, ám az ő zenekarukat az enyhülő járványhelyzetben sem engedik ki az országukból. Talán ősszel már utazhatnának, de tovább nem akartuk halogatni a fesztivál megrendezését. Azért is szívesen itt lennének, mert éppen június végéig lengyel elnökséggel működik a V4-es tömörülés, majd az irányítást Magyarország veszi át. Megígérték, hogy a következő, két év múlva megrendezendő fesztiválunkon majd okvetlenül koncerteznek”.

Hozzátette: a Mi összetartozunk fesztiválcím azonban nem csak a V4-es tagországok közti baráti kapcsolatra, hanem Magyarország és a külhoni magyarság együvétartozásra is utal, hiszen a trianoni centenárium miatt 2020 a nemzeti összetartozás éve volt. „Ha visszamegyünk a történelemben, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a mai Szlovákia és Csehország is az egykori Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, tehát az összetartozásunk gyökerei régebbre nyúlnak vissza“ – szögezte le a Lehár Ferenc PT elnöke.

"Id. Lehár Ferenc a 20-as évei közepétől haláláig a császári és királyi hadsereg több alakulatánál katona-karmesterként szolgált..."
"Id. Lehár Ferenc a 20-as évei közepétől haláláig a császári és királyi hadsereg több alakulatánál katona-karmesterként szolgált..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is elárulta, hogy az első fesztiválukra azokat a zenekarokat hívták meg, amelyekhez baráti kapcsolatok fűzték a szervezőket. Később majd más zenekarok is bemutatkozhatnak Komáromban.

Június utolsó vasárnapján az olmützi (Olomouc) és a pozsonyi katonai fúvószenekart, valamint Dél-Komárom város Egressy Béni Fúvószenekarát hallhatja a komáromi közönség. Délelőtt 10:30 és 11 óra között valamennyien majd a város több forgalmas pontján, például a Tesco és a Kaufland áruház előtt, továbbá a Szent András Bazilikában celebrált szentmisén résztvevőknek, a múzeumkertben és talán a Holt-Vág partján felváltva nyújtanak ízelítőt a saját repertoárjukból, majd közösen megkoszorúzzuk a Lehár-szobrot. A hivatalos üdvözlések után 15 órától a Klapka téren egymás után ad 45 perces koncertet a cseh, szlovák és magyar zenekar“

– ecsetelte a tervezett műsor részleteit Klemen Terézia.

Olvasóink figyelmét felhívta arra, hogy a Klapka téren majd a családok aprajának és nagyjának kiegészítő programokat is kínálnak: „Mivel ősszel a Margitay Zoltánnal közösen írt Az Operettkirály című könyvünk dedikálással egybekötött bemutatója a pandémia miatt ugyancsak elmaradt, a fesztivál keretében legalább a dedikálással párosuló árusításának a bepótlására is lehetőség nyílik. Továbbá a jeles budapesti író, irodalomtörténész és egyetemi oktató, Illés György Sabina, a római szépség címmel megjelent 30. könyvét is megvehetik az érdeklődők, akiknek azt a szerző szintén dedikálni fogja. E legújabb kötete cselekménye az ókori Aqincumban játszódik, s azért is érdekes lehet a komáromiak számára, mert a közelben található két további hajdani római katonai tábor, Brigetio és Celemantia maradványa“.

Aki pedig a saját kézügyességét szeretné kipróbálni, az a helyszínen csomózási technikával ékszereket készíthet Mészáros Éva, Párkányban élő kézműves segítségével, valamint szobrászkodni is lehet az anyagok újrahasznosítását célzó, újszerű paverpol technika alkalmazásával. 

Végül megtudtuk, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Komárom Város és az Uniqa biztosító által támogatott fesztivál rossz időjárás esetén a közeli Egressy Béni Városi Művelődési Központban valósul meg.

Folytatás, remélhetőleg, 2023-ban következik, amelyen valószínűleg további zenekarok is felléphetnek.

„Az az igazság, hogy a védelmi minisztériumok minden országban csak pár katonai zenekart működtetnek. Például Szlovákiában e pozsonyin kívül Besztercebányán, Csehországban pedig az olmützin kívül Pilzenben (Plzeň) működik még egy, tehát nagy választási lehetőségünk nem lesz, de valamennyien színvonalas koncertekkel kecsegtetnek.“

Az 1. Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivál plakátja
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.