2019. november 30., 17:55

Vízsodorta históriák: Bős, 1. rész

A Vízsodorta Históriák a felvidéki települések kollektív emlékezetének megfilmesítése.  Ezekről az emlékekről  már csak akkor van lehetőségünk tudomást szerezni, ha megkérdezzük azokat, akik szemtanúi, alanyai voltak a történeteknek. Nem elég meghallgatni az emlékdarabokat, meg kell örökíteni, hogy okuljon az utókor.

Kósa Lőrinc és Zalka Lóránt azon túl, hogy megörökítette az idős mesélők történeteit, helybeliekkel játszatta el azokat, életre keltve így a múlt keserédes pillanatait. A film akár Reményik Sándort gondolatainak bősi folytatása is lehetne: ,,Ne hagyjátok a templomot, A templomot, s az iskolát!’’.

A sorozat utolsó részében Bős múltjába utazhatunk vissza. A két részes film központi témái a templom, az iskola, a reszlovakizáció, valamint a deportálás időszaka volt. Olyan történeteket hallhattunk ismét, amelyek megállítják és megfagyasztják a levegőt és elgondolkodtatnak. Olyan történetek ezek, amelyek más köntösbe bújva akár ma is aktuálisnak mondhatók.

Olyan történetek ezek, amelyekből nekünk  ami  felvidéki magyaroknak is okulnunk kell.

Megmaradni magyarnak minden körülmények között, hogy idős korunkban mi is magyarul, emelt fővel mesélhessük unokáinknak, dédunokáinknak, milyen volt az életünk és milyen helyes döntéseket hoztunk, amelyek az ő jövőjüket is megalapozták.

Nézzék velünk!

.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.