2022. október 1., 10:02

Vasárnapig előfizetés nélkül elérhető a legnagyobb magyar sajtóadatbázis

2022 októberének első vasárnapjáig ismét kinyit a legnagyobb magyar sajtóadatbázis, az Arcanum, így az érdeklődők előfizetés nélkül is belenézhetnek egy-egy újságba, kiadványba.

Arcanum
Arcanum
Fotó: Arcanum Adatbázis Kiadó
Szeretnéd tudni, mi történt születésed napján vagy egyszerűen csak rajongsz a történelemért? Az elmúlt 250 év újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldala néhány kattintással elérhető. Az Arcanum segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthatsz, ráadásul most előfizetés nélkül kipróbálhatod”

– hirdetik az adatbázis működtetői.

Legyen szó napi sajtóról vagy tudományos folyóiratokról, konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, témakörökre és eseményekre is van mód rákeresni, de az összetett keresőt is érdemes használni, a találatokat évszámok vagy források szerint tovább lehet szűkíteni. A teljes címlistában több ezer újság közül válogathat.

Ha szeretné megnézni, szerepel-e valamelyik lapban, töltsön fel egy fotót, és a rendszer listázza a hasonló arcokat. Van esetleg egy fénykép, de nem tudja, kit ábrázol? Erre is választ kaphat. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthat, így egyre pontosabb találati listát kap”

– hívják fel a figyelmet arra, hogy az adatbázis a fényképek között mesterséges intelligenciával keres.

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január 1-jén kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik. Alapítója és tulajdonosa Biszak Sándor.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.