2022. február 15., 11:08

Várják a nevezéseket a Petőfi-Tompa Országos Seregszemlére

A Csemadok Országos Tanácsa a Csemadok területi választmányaival és társszervezőivel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével meghirdeti a PETŐFI - TOMPA ORSZÁGOS SEREGSZEMLÉT amatőr vers-és prózamondók részére, mely szellemiségében ráköt a Tompa Mihály Országos Versenyre.

A járványhelyzetre és annak következményeire való tekintettel a Tompa Mihály Országos Versenyt a szervezők a megszokott formában idén nem tudják megvalósítani. Ugyanakkor a vers- és prózamondók mozgalmát nem szeretnénk megszakítani. A Csemadok Országos Elnöksége ezért meghirdeti a Petőfi-Tompa Országos Seregszemlét, különös tekintettel a Petőfi-emlékévre.

A Petőfi-Tompa Országos Seregszemlén részt vesznek mindazok a tanulók, akik a Tompa Mihály Országos Verseny első fordulóján, az iskolai fordulókon helyezést nyertek.

Az onnan továbbjutók versenyezhetnek a Petőfi -Tompa Országos Seregszemle körzeti- (ahol az indokolt) és járási versenyein, ahonnan a regionális seregszemlére jutnak tovább. Az országos seregszemlét abban az esetben tartjuk meg, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi.

Felhívjuk a figyelmet, hogy új, egyszerűsített benevezési lap készült. Kérjük, használják azokat!

A VERSENY KATEGÓRIÁI:

  1. kategória: az alapiskolák 1-3.évfolyamai
  2. kategória: az alapiskolák 4-6. évfolyamai/ a 8 éves gimnáziumok 1. évfolyama
  3. kategória: az alapiskolák 7-9. évfolyamai / a 8 éves gimnáziumok 2.-4. évfolyamai
  4. kategória: középiskolások / a 4 éves gimnáziumok, szakközépiskolák, a 8 éves gimnáziumok 5.-8. évfolyamai
  5. kategória: egyetemisták, felnőttek (korhatár nélkül)

A VERSENY FORDULÓI ÉS TERVEZETT IDŐPONTJAI:

1. osztály, -iskolai versenyek megrendezésének határideje: 2022. március 10-ig

2. egyetemi, körzeti- és járási versenyek: 2022. április 15-ig

3. regionális seregszemle: 2022. május 15-ig (Galánta, Érsekújvár, Nagykürtös, Rozsnyó)

4. országos seregszemle: járványügyi helyzettől függően - Érsekújvár

SÁVMINŐSÍTÉS:

  • körzeti és járási szinten érvényben van a sávrendszer, amelynek értelmében aranysávos besorolást a továbbjutási keretszámnak megfelelő számú versenyző kap
  • ugyanez az elv érvényesül a regionális seregszemlén is
  • az ezüst -és bronz sávok számának odaítéléséről a zsűri dönt

A seregszemlék regionális győztesei

  • 1.-2.-3.- díj – kategóriánként
  • a zsűri különdíja

A SZERVEZŐK:

  1. az osztály-, iskolai versenyek szervezői az iskolák
  2. a körzeti- és járási versenyek szervezői a területi választmányok titkárságai
  3. regionális seregszemle a szervezői a kiválasztott területi választmányok titkárságai (Galánta, Érsekújvár, Nagykürtös, Szepsi)
  4. az országos seregszemle szervezője a Csemadok Országos Tanácsa és Érsekújvári Területi Választmánya

A zsűri:

  1. A járási versenyek és a regionális seregszemlék zsűrijét a Csemadok egyes területi választmányai állítják össze. Kérhetik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége illetékes területi választmányainak segítségét.
  1. A verseny országos seregszemle zsűrijét a Csemadok Országos Tanácsa és az illetékes TV állítja össze. A zsűri összetétele: hazai magyar szakemberek, magyarországi szakemberek.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

  • A vers- és prózamondók csak egy (1) műfajban nevezhetnek be a versenybe!
  • a vers- és prózamondók két produkcióval készülnek a versenyre
  • a zsűri vitás esetekben kérheti mindkét produkció előadását,
  • az országos seregszemlén a regionális seregszemlém elhangzott és díjazott egy (1) produkcióval szerepel a versenyző
  • a prózamondók nem nevezhetnek be a versenybe népmesével – erre szolgál az Ipolyi Arnold Szlovákiai Magyar Népmesemondó Verseny!
  • egyetemisták esetében a benevezés nem a lakhelyhez, hanem az iskola helyszínéhez kötődik
  • a versenybe az iskolai fordulók győztesei benevezési lapokon neveznek be, melyeket az adott járási versenyt szervező területi választmány címére juttatnak el.
  • a produkció maximális időtartama 5 (öt) perc!
  • az V. kat. résztvevői a regionális döntőkön kapcsolódnak be a versenybe, benevezési lapjaikat a Csemadok Országos Tanácsának juttatják el 2022. április 1-ig (a csemadokelsokezbol@gmail.com e-mail címre)
  • A regionális seregszemle okleveleinek és emléklapjainak mintapéldányát az országos titkárság eljuttatja a seregszemlék szervezőinek elektronikus formában.

V. kategória: VERS- PRÓZA

  • A regionális döntőn kapcsolódnak be a versenybe
  • a zsűri döntése szerint ebben a kategóriában is érvényes a sávozás
  • az regionális seregszemlékről csak a magas színvonalú versenyen elvárható szakmai- és művészi kritériumoknak megfelelő produkciók juthatnak az országos seregszemlére. A kategória mindenáron történő fenntartása nem indokolhatja a nívótlan produkciók továbbjutását!
  • a benevezési lap a melléklet része

NEVEZÉSI HATÁRIDŐK:

I., II., III., IV. kategória: 2022. március 10.

Az illetékes Csemadok területi választmányainak titkárságain a benevezési lapon, amely beszerezhető a területi választmányok titkárságain, ill. letölthető csemadok-hu.eu és a csemadok.sk honlapról.

V.kategória: 2022. április 15.

A Csemadok országos titkárságánál a csemadokelsokezbol@gmail.com címre. A jelentkezés a benevezési lapon elektronikus úton történik. A benevezési lap beszerezhető a területi választmányok titkárságain, ill. letölthető a csemadok-hu.eu és a csemadok.sk honlapról.

FIGYELEM!!

KÉRJÜK A VERSENYSZABÁLYZAT BETARTÁSÁT, ELLENKEZŐ ESETBEN A VERSENYZŐ MÁR A JÁRÁSI FORDULÓN KIZÁRHATÓ A VERSENYBŐL!

A nevezési lap egy fontos dokumentum, amely végigkíséri a versenyzőt a fordulókon. A járási versenyek szervezőinek az új, egyszerűsített adatlapot küldjék tovább az iskolák!

A regionális seregszemlék győzteseinek adatlapját a szervezők az országos seregszemle szervezőinek juttatják tovább (amennyiben az megvalósul majd)

A résztvevők (versenyzők, felkészítők, kísérők) az aláírt benevezési lap beküldésével hozzájárulnak adataiknak a GDPR törvény értelmében a rendezvénnyel kapcsolatban történő felhasználásához, tudomásul veszik, hogy az egyes eseményeken fénykép- és videó felvétel készül, és vállalják, hogy betartják az időszerű járványügyi előírásokat.

Elérhetőségek, információk:

csemadokelsokezbol@gmail.com, 0903928913 – Neszméri Tünde

Az értékelési kritériumok és a nevezési lapok letölthetők a csemadok.sk, az intezet.sk és a csemadok-hu.eu. oldalon a Petőfi-Tompa Országos Seregszemle menü pont alatt, illetve beszerezhetők a területi választmányok titkárságain.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.