2024. október 7., 09:09

Vadak és civilizáltak

A közel fél évszázaddal ezelőtt megjelent könyv alcíme árulja el, mire vállalkozott Urs Bitterli (1935–2021) svájci történész ebben a 600 oldalt kitevő művében.

kultúra
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Ez pedig így hangzik: Az európai–tengerentúli érintkezés szellem- és kultúrtörténete. A nagy földrajzi felfedezések történetét általában politikai és gazdasági szempontok alapján igyekeztek összefoglalni, noha a különböző kultúrák – a „vadak” és a „civilizáltak” – találkozása számos olyan szintet is érintett, amelyeket korábban szintetikusan nem vizsgáltak.

A könyv hatalmas ismeretanyagot halmoz fel, de a kölcsönhatások legváltozatosabb palettáját is az olvasó elé tárja.

A szerző bőségesen idéz a 16. és 18. század között élt írók, gondolkodók szövegeiből, valamint az utazók beszámolóiból. Nem kerüli meg a legkényesebb témákat sem, mint például a gyarmatosítás vagy a rabszolga-kereskedelem. Viszont nem foglalkozik a keresztény és muzulmán világ minden időben konfliktusokkal terhelt kapcsolataival, mivel elsősorban az amerikai kontinens és Európa közötti viszony áll érdeklődése fókuszában.

Megjelent a Magyar7 2024/40. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.