2023. március 11., 12:13

Ulrich Beck: Német Európa

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

Német Európa

Még egyetemista koromban olvastam egy kiváló könyvet Európa filozófiájáról és annak jövőjéről. A könyv szerzője egy német filozófus, gondolkodó, Ulrich Beck, aki a Német Európa című művében azt fejtegeti, hogy Európa motorja és vezető hatalma Németország. Ez megmutatkozik a gazdaságban, a munkaerőpiacon, de a diplomáciában is.

Mindenki tudta, ha például az amerikai vezetők a múltban egyeztetni akartak Európával, akkor az első, akit felhívtak, a német kancellár volt. Beck ezenkívül olyan kérdésekre is keresi a választ, vajon Németország hegemón szerepe erősen összefügg-e az erős szuverén nemzetállamok hagyományos modelljével.

A filozófus szerint Európának egy új társadalmi szerződésre van szüksége, amely nagyobb szabadságot és szociális biztonságot ad Európának. Ehhez azonban meg kell dőlnie a német hegemóniának, véli a filozófus.

Megjelent a MAGYAR7 tizedik számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.