2022. augusztus 27., 12:44

Tótkomlósi deportáltak – Gerasdorf (Ausztria) - KÉPEKKEL

A Békés megyei Tótkomlós gettójából 1944-ben 281 embert hurcoltak az ausztriai Gerasdorfba: 134 nőt, 106 férfit és 41 gyermeket. Közülük heten vesztették életüket az ottani táborban. Az ő nevük olvasható a 2016-ban leleplezett, német, magyar és héber feliratú táblán. Ám az ottani, Braun Rózsáról elnevezett utca története még ezen belül is különleges…

magyar emlékek
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Farkas József György

1944 nyarán, Braun Hugóné Kohn Rozáliát, két fiát, Pistát és Palit, továbbá a két nagymamát Tótkomlóson – ahol addig megbecsült polgárokként éltek – megfosztották a lakásuktól, elvették mindenüket, előbb gettóba zárták, majd vagonokba rakták őket. A dél-tiszántúli zsidók egy részének ebben a tragédiában az volt a szerencséje, hogy az ő szerelvényüket nem Auschwitzba, hanem Ausztriába irányították. A Braun család az akkor Bécshez tartozó Gerasdorfba került egy lágerbe, ahol az anya és nagyobbik fia, az akkor 13 éves Pali a mezőgazdaságban robotolt. Ám egyszer az egyik osztrák család németül tudó takarítónőt keresett, s Braun Rozália megfelelt a feltételeknek.

A szóban forgó Seidl család pékséget működtetett Gerasdorfban. S mint kiderült, a lisztet generációk óta attól a tótkomlósi malomtól vásárolták, amelynek cégvezetője Braun Hugó, Rozália férje volt. Így aztán a három Seidl fiú kinőtt cipői, kabátkái mentették meg Pali és a hétéves Pista életét a később Bergen-Belsenbe, majd Theresienstadtba vezető menetelésük közben.

Braunék azon kevés család egyike volt, amelyik hazatért Magyarországra. A két asszony később is levelezett egymással. Frau Braun – utóbb Benedek – megőrizte leveleiket. Mintegy hét évtizeddel később, 2016-ban Gerasdorf önkormányzata az írásokban foglaltak ismeretében úgy határozott, hogy a Stammerdorfer Strasse-t, amerre annak idején a láger állott, ennek az egyedülálló történetnek az emlékére Braun Rózsáról nevezi el.

Az utcanévtáblát megtekintette az egykori Pista, azaz Benedek István Gábor (BIG) veterán író-újságíró is, aki a deportáltakról megemlékezés díszvendége volt, s aki az egykor történtekről „A négy perzsaszőnyeg” című írásában részletesen beszámolt olvasóinak.

A táblaavatásra és a deportálásról történt megemlékezésre 2016. június 17-én került sor. Az eseményen, ahol a burgenlandi tartományfőnök és a helyi vezetők is megjelentek, hősünk (balról a harmadik) találkozott Helmut Seidllel is (képünkön), akinek gyerekkori ruháit, cipőit 1944 végén elörökölte…

125xbigbraunutca
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.