2022. május 19., 18:45

Tőketerebesi Múzeumban elkezdődött az új szlovák-magyar közös projekt

A szlovák–magyar határmenti terület gazdag épített kulturális örökségekben, amelyekből hiányoznak a látogatókat vonzó újszerű, innovatív kiállítási tartalmak. A projektben részt vevő települések közös kihívása és egyben lehetősége örökölt kulturális értékeiknek a megújítása és bemutatása oly módon, hogy vonzó úti céllá váljanak, és rentábilis fenntarthatóságot biztosítsanak.

Tőketerebes
Fotó: Wikipedia
A tőketerebesi Andrássy-kastélyban kapott helyet a Honismereti Múzeum

A Tőketerebesi Andrássy-kastélyban, melyben a Tőketerebesi dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ székel – a Kassai Kerületi Önkormányzat alapítói hatáskörébe tartozó közművelődési intézmény – egy új, hiánypótló, a legkorszerűbb ismeretátadási módszereket alkalmazó, egyedi tervezésű kiállítás létesítése van tervben, amely a gróf Andrássy család sokrétű történetét hivatott bemutatni.

A projekt keretében fog megvalósulni a kastély történelmi parkjának a teljes körülkerítése. Emellett a kertben elhelyezésére kerül két darab „okos pad” korabeli muzsikával, illetve a francia parkot bemutató rövid, romantikus történettel. Ezek a kültéri élmény- és működésbéli elemek kellemes pihenést nyújtanak majd egész családok részére. Az Andrássy-örökség bemutatására és a kastélyról visualguide vezetés készül.

A közös szlovák-magyar projekttel erősödnek majd az egyes ágazatok közti viszonyok is, mint pl. Kassa Megye, környező települések, művészeti- és kulturális testületek között, a két keletszlovákiai szomszédos térség között (Zemplén, Abaúj) és a szomszédos magyarországi térségek között (Zemplén, Tokaj). Ez által pozitívan növekszik az emberek viszonya saját térségükhöz, egyben növekszik történelmi tudatuk, egyben emelkedik a térségbe látogatók száma is.

A projekt az Európai Unió támogatásásval, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ez a sajtóhír nem tükrözi minden feltétel nélkül az Európai Unió hivatalos álláspontját!

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.