2023. december 4., 17:40

Tiltakoznak a rimaszombati Városi Galéria tervezett áthelyezése miatt

A FRAJ Polgári Társulás, amely FRAJ néven minden évben egy sokműfajú fesztivált szervez Rimaszombatban, nem ért egyet az önkormányzat azon szándékával, hogy bezárja a rimaszombati Városi Galériát az eredeti helyién.

Hogyan tovább?
Még az eredeti helyén van a galéria
Fotó: TASR/ma7

A város gazdasági okokból a kulturális központba akarja áthelyezni a galériát, az egyesület és a Rimaszombati Kávézó polgári kezdeményezés viszont petíciót írt a terv ellen, amelyet már közel kétezren támogattak.

A rimaszombati Városi Galéria tevékenységét rendkívül fontosnak, és jelenlegi formájában való megőrzését hasznosnak tartjuk. Támogatásunkat fejezzük ki a Városi Galéria és vezetője, Gabriela Garlaty iránt, és kérjük a szóban forgó terv kiötlőit, hogy haladéktalanul vonják vissza azt, és a Rimaszombati Városi Galériát eredeti helyén és jelenlegi formájában őrizzék meg"

– áll a petícióban.

A galéria eredeti, Fő téri helyén tervezett bezárását Jozef Šimko, a város polgármestere jelentette be a városi tanács novemberi ülésén, hozzátéve, hogy valószínűleg a kulturális központba költöztetik. Ennek oka az épület üzemeltetésének magas költségei.

Van egy galériánk a Városi Kulturális Központban, és ha figyelembe vesszük, hogy a városban van egy múzeum is, amely kortárs művészek kiállításait rendezi, talán Rimaszombatnak nincs is szüksége három ilyen intézményre"

– mondta Silvia Habánová, a rimaszombati Városi Kulturális Központ igazgatója a városi közgyűlés ülésén.

A petíció kezdeményezői a városi kulturális központban található alternatív helyiségeket nem tartják kielégítőnek, a város érveit a galéria áthelyezése mellett pedig megalapozatlannak nevezték.

Aggodalmunkat fejezzük ki Rimaszombat kulturális intézményeinek felszámolására irányuló folyamatos törekvések miatt"

– áll a petícióban.

A Rimaszombatban 27 éve működik a városi galéria, amely a kortárs művészetre szakosodott, a régió és Szlovákia minden tájáról érkező művészek munkáit mutatja be. A galéria vezetője Gabriela Garlatyová, aki az intézmény élén végzett munkája elismeréseként 2022-ben elnyerte a Fehér Kocka díjat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.