2024. augusztus 31., 20:37

Teremtésvédelmi program az Ipolyon

A Wichmann Tamás kenuvilágbajnok által 2013-ban alapított Duna–Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében 2024 augusztusában immár negyedik alkalommal valósult meg A nagy Ipoly-takarítás elnevezésű rendezvény.

 

Az Ipolyvarbó-Balassagyarmat szakaszon
Az Ipolyvarbó-Balassagyarmat szakaszon
Fotó: A nagy Ipoly-takarítás közösségi oldala

A teremtésvédelmi program célja a mintegy ötvenféle halnak otthont adó folyó megtisztítása az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól. A háromnapos rendezvény megszervezésében, illetve megvalósításában az Ipoly folyó menti települések, szlovákiai és magyarországi civil szervezetek, sportegyesületek és a feladatra vállalkozó önkéntes segítők csapatai vettek részt, hiszen – mint vallják – az Ipoly nem szétválasztja, hanem összeköti a folyó két partján élőket. A kezdeményezés lehetőséget ad az egyedülálló természeti és épített környezet, az Ipoly és a környező települések különleges világának megismerésére is.

– Az Ipoly szimbóluma a közös felelősségvállalásunknak a környezetünk védelmében. A rendezvény keretei között évről évre részesei lehetünk annak, amit úgy hívunk, közös felelősségvállalás és példamutatás a mi közös otthonunk, közös örökségünk, a bolygónk érdekében – fogalmazta meg a rendezvény egyik fővédnöke, Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő. Elmondása szerint a rendezvény legfontosabb üzenete, hogy az önkéntességnek komoly szerepe van a környezet megóvásában; az eddigi tapasztalat az, hogy évről évre nő az önkéntesek száma.

Az ökológiai és sporteseménybe idén 44 település kapcsolódott be, s a határ mindkét oldalán összesen 400 önkéntest regisztráltak. Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke Szete polgármesterével, Német Zsolttal és Zselíz önkormányzati képviselőjével, Csonka Ákossal szállt hajóba, hogy megtisztítsa a folyó Szete–Ipolyszakállos közti szakaszát.

– Érezhető, hogy már negyedik éve takarítunk, így kevesebb a szemét, de azért volt mit összeszednünk. A táj meseszép, az akció pedig tökéletes a közösségépítésre. Buzdítok mindenkit, ha teheti és fontosnak tartja a nemes kezdeményezést, legközelebb csatlakozzon – tette hozzá a megyei alelnök.

Az elmúlt években a folyó mindkét oldalán, mintegy 170 kilométeres szakaszon a gumiabroncsok, zsákok, műanyag és üvegpalackok, papucsok és cipők mellett gyermekülést, televízió-készüléket, hűtőgépet és jégkásakészítő gépet is találtak. A szlovákiai oldalon tavaly a trencséni székhelyű Marius Pedersen Rt. nagykürtösi telephelyén, a magyarországi oldalon pedig a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. megbízásából a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. végezte el a hulladék gyűjtését, szállítását, újrahasznosítását és ártalmatlanítását a folyó teljes szakaszán.

Akkor összesen 3200 kilogramm hulladékot gyűjtöttek be. Idén először láthatóan kevesebb a hulladék a folyóban.

A környezetünk és a természeti kincseink védelmét szem előtt tartva a szervezők vallják, hogy nincs jobb közösségépítés, mint a nemes cél érdekében végzett közös munka.

Megjelent a Magyar7 2024/35.számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.