2021. május 21., 08:01

Szeptember elsején (vagy máskor)

Noha tizenhárom éve született és tíz éve olvashatjuk magyarul, eddig kevés figyelmet kapott Pavol Rankov szlovák író műve, a Szeptember elsején (vagy máskor) történelmi regény.

rankov
Pavol Rankov
Fotó: TASR

Négy lévai fiatal elveszett, elvesztegetett fiatalságának a története ez. Három kamasz fiú (egy magyar, egy zsidó és egy cseh) egy lányba szerelmes, tisztán és őszintén. Majdnem „belefulladnak”.

Aztán a II. világháború alatt a saját életükért versenyeznek. Ebbe is majdnem belefulladnak. Ahogy saját maguk kicsiben, úgy nemzet(iség)ük nagyban.

Háborúznak hol itt, hol ott. Mindig, folyamatosan. Mégsem érezni a tragédiát, nem rendül meg a világ. A barátság marad, a szerelem ugyanaz. Elveszett az életük, mégsem vesztettek el igazán semmit.

Vagy maguk vesztegették el? 1938 és 1968 között annyi minden történik a világban, Közép-Európában és Léván, amit csak az emberi élet képes elviselni. És a jó regények.

Megjelent a Magyar7 2021/20. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.