2022. április 20., 08:57

Somorján kezdődött az 56. magyar nyelv hete - KÉPEKKEL

56. alkalommal szervezi meg az Anyanyelvápolók Szövetsége a magyar nyelv hete elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek lényege, hogy rámutassanak az anyanyelvhasználat fontosságára. Magyarországon 1967-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a csillagászati hét mintájára szervezte meg az első magyar nyelv hetét Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke kezdeményezésére.

Magyar nyelv hete-Somorja
Fotó: Reczai Lilla
Neszméri Tünde beszéde

Április 19-e és 26-a között rendezik meg a magyar nyelv hetét a Kárpát-medencében. Idén a legnagyobb figyelmet a szlovákiai magyar települések kapják, ugyanis a nyitórendezvényt Somorján tartották, a helyi Városi Művelődési Központ bábtermében. Az esemény társszervezője a Csemadok Országos Tanácsa, a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár, valamint a VMK vezetése. 

Neszméri Tünde, a Csemadok ifjúságért felelős elnökségi tagja köszöntötte a jelenlévőket, nyitóbeszédében rámutatott a rendezvény jelmondatára: "Anyanyelvünk határtalan", továbbá, hogy a magyar nyelv az Európai Unió egyik hivatalos nyelve.

Talán nemcsak én gondolom úgy, de mindenki más is itt a teremben, hogy ez a legcsodálatosabb és legszebb nyelv. Idegen tudósok szerint a magyar nyelv szerkezete logikus és valóban szép is" 

– tette hozzá Neszméri Tünde. 

Magyar nyelv hete-Somorja
Fotó:  Reczai Lilla
Gyermek előadások

A Petőfi-Tompa Országos Seregszemle járási furdulóján szavaló gyermekek közül négyen álltak színpadra kis kultúrműsor keretében, hogy olyan irodalmi műveket adjanak elő, amelyek a magyar nyelv szépségét és ékességét hivatottak bemutatni. 

A Pici Csali (öt-hét éves gyermekek) előadása varázsolta még szebbé a koraesti programot, az előadásuknak címe: Helyet, helyet nekünk is. Rábaközi gyerekjátékokat adtak elő, a csoport vezetője Valacsay Franciska. 
Magyar nyelv hete-Somorja
Fotó:  Reczai Lilla
Bárdos Gyula beszéde

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke kiemelte a szlovákiai magyar településeket, amelyeken különféle programokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket: Ipolyságon, Léván, Buzitán, Kassán és Királyhelmecen is. Beszédében felhívta a közönség figyelmét, miszerint minden magyar felelős minden magyarért. Ezt kell tudatosítania a felvidéki magyarságnak is. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke elmondta, hogy az emberközpontú nyelvművelés azt jelenti: "mi emberek sokkal közelebb fordulhatunk egymáshoz, ha meg tudunk küzdeni a hagyományainkért, amelyeket elődeink ránk hagytak". 

Magyar nyelv hete-Somorja
Fotó:  Reczai Lilla
Juhász Judit köszönti az egybegyűlteket
Az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán nagyjaink anyanyelvről vallott legszebb sorait olvasták fel, a somorjai kisfilmvetítésen Hűvösvölgyi Ildikó és Kubík Anna színművészek tolmácsolták a magvas gondolatokat. A tudományos jellegű nyitóelőadást a rendezvényen Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója tartotta meg, Az anyanyelv örök ereje a változó világban címmel. 
Magyar nyelv hete-Somorja
Fotó:  Reczai Lilla
Pomozi Péter tudományos előadása

A magyar nyelv hete idei rendezvénysorozatának fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.