2021. december 30., 19:22

Regionális lapokat archiváltak a Gömör-Kishonti Múzeumban

Régi regionális újságok megőrzésére kapott támogatást 2021-ben a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum. A projektnek köszönhetően 13 korabeli folyóirat 151 kiadását tudták bekötni és archiválni.

gömöri hírlap
Fotó: ma7

A támogatásból 13, dobsinai, nyustyai, jolsvai, klenóci, murányaljai, rimaszombati, tiszolci és tornaljai lapot kötöttek be.

Az 1968 és 2020 között megjelent lapok 151 kiadását köttettük be kemény borítóval, az érvényes könyvtári jogszabályoknak megfelelően, minden egyes évfolyamot külön-külön"

– tájékoztatta a TASR hírügynökséget Iveta Krnáčová, a múzeum könyvtárosa.

A könyvkötést Lindis László rimaszombati könyvkötő és munkatársai végezték a LI-NOX könyvkötő műhelyében. A kötések kézi varrással készültek cérnával vagy tűzőkapcsokkal, illetve környezetbarát anyagok és kötések felhasználásával. 

Azzal, hogy beköttették, védik az újságokat a sérüléstől és a fény káros hatásaitól, könnyebben lehet őket tárolni, és könnyebben hozzáférhetők lesznek. A projekt a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) támogatásával valósult meg, és a regionális folyóiratok megőrzését célozza.

Regionális lapok archiválása
Fotó:  Gömör-Kishonti Múzeum
A múzeum könyvtára 46 ezer darabos gyűjteményében történelmi és kortárs kiadványokat és kéziratokat őriz, közöttük közel 600 újságot és magazint.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.