2021. június 17., 16:21

Régészet Napja a Gömör-Kishonti Múzeumban

Az előttünk álló hétvégére hirdették meg az Európai Régészeti Napokat, amelyhez 2021. június 18-án a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum is csatlakozik.

Régészet napja előadások a Gömör-kishonti múzeumban
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

Az intézmény első ízben csatlakozik a Franciaországból indult kezdeményezéshez, melynek célja a régészet népszerűsítése, valamint a régészeti kutatások és feltárások eredményeinek bemutatása.

A múzeumban pénteken délután 14 órától veszi kezdetét az esemény, amelyen Alexander Botoš, a múzeum régésze ismerteti a környék régészeti kutatásainak legújabb fejleményeit. 

A vetítőképes előadás során bemutatják a nyustyai szecessziós Petrivaldi-villa, a zsípi gótikus templom, illetve a Rimaszombat központjában elhelyezkedő sugaras elrendezésű bronzkori temető feltárását, de ízelítőt kaphatunk a gombaszögi pálos kolostor, vagy az elpusztult serkei vár feltárásának munkálataiból is. 

A járványügyi helyzetre való tekintettel az eseményen legfeljebb 25 fő vehet részt. Az előadásra 2 euró a belépődíj. 

A múzeumban az állandó kiállítások mellett a Világörökség a föld mélyén, valamint a Fábry János (1830-1907) című tárlatok továbbra is megtekinthetőek, egészen augusztus végéig. Június 24-én 15 órától pedig egy újabb kiállítás nyílik "Az izgalom biológiája" címmel, amely Selye Jánosnak, a stresszelmélet megalkotójának az életét és munkásságát mutatja be a komáromi diákéveitől egészen a montreali kutatómunkájáig.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.