2020. június 22., 18:59

Pozsony megyében 300 ezer, Nagyszombat megyében 165 ezer euró jut kultúrára

300 000 euróval támogatják a független kultúrát és művészetet Pozsony megye területén. Az anyagi támogatást az a 111 projekt kapja, amelyet eredetileg a Pozsonyi Regionális Támogatási Rendszer (BRDS) keretén belül bíráltak el, de a vírushelyzet miatt leállítottak. Ezt a hétfői sajtótájékoztatóján közölte Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

ds-kortars-muzeum-10.jpg
Kiállítás a Kortárs Magyar Galériában.
Fotó: Archívum

A támogatás egyik felét - 150 000 eurót - a megye fizeti ki, a másik 150 000 eurót pedig a Tatra Bank Alapítvány. „Az értékelő bizottság már kiértékelte a projekteket, és 111-et választott ki közülük. Ezek közül csak azokat szűrtük ki, amelyek januártól mostanáig, a koronavírus miatt nem valósulhattak meg” – állapította meg Droba.

A támogatott projektek között polgári társulások, nonprofit szervezetek, alapítványok vannak, illetve olyan vállalkozók, akik különféle művészeti műfajokkal foglalkoznak – színházzal, tánccal, irodalommal, audiovizuális és vizuális művészettel, zenével, hagyományos kultúrával, folklórral vagy más jellegű művészeti tevékenységgel. A pályázók a döntést kedvezően fogadták.

Még nagyon az elején tart annak a kulturális tudatnak a fejlesztése, amelyben élünk. Még mindig nem értjük igazán, hogy vajon mit is keres a kultúra a társadalom életében, milyen hatása van a művészetnek a mindennapi életünkre, a gazdaságra, az emberközi kapcsolatokra, a logikai gondolkodásra és a gyermekek oktatására”

– jegyezte meg Jozef Lupták, a Konvergencie nevű fesztivál alapítója és művészeti igazgatója a kultúra támogatásával kapcsolatban.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat létrehoz egy elsősegélyalapot a kultúra támogatására. Ennek keretében 165 000 eurót osztanak szét a megye fennhatósága alá tartozó kulturális szervezetek, valamint a független művészek között. Erről hétfőn tájékoztatott Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök.

Viskupič az intézkedést azzal indokolta, hogy a koronaválság éppen a független művészeket sújtotta a legnagyobb mértékben. A támogatás legnagyobb részét, 100 000 eurót a független kulturális szereplők kapják, és a személyzeti költségek, a rezsiköltségek, a bérleti és egyéb díjak térítésére használhatják fel. A támogatásért pályázni kell, az odaítélés feltétele a régió kultúrájához való hosszú távú hozzájárulás.

40 000 eurós támogatást kapnak a megyei galériák, ebből az összegből kortárs szlovák képzőművészek műveit vásárolhatják fel. A megyei könyvtáraknak az önkormányzat 10 000 eurót fog utalni, ezt az összeget a kis, független könyvkiadók által kiadott művekre költhetik. A maradék 15 000 eurót a nagyszombati Ján Palárik Színház kapja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.