2024. április 21., 20:00

Platon Karataev – Impozáns helyszínen a Napkötöző dalai

A Lev Tolsztoj-karakterről elnevezett Platon Karataev 2024. április 19-én telt ház előtt, a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa) mutatta be legújabb, Napkötöző című albumát.

Platon
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Mudrák Balázs

2016-os megalakulása óta a Platon Karataev a lehető legtermészetesebben haladt előre, és lépett elő Magyarország egyik legnépszerűbb gitárzenekarává úgy, hogy ebben sokkal inkább erős megérzések sora, mint túlzott magabiztosság vezérelte a tagokat. A 2017-es bemutatkozó lemez (For Her) óta kétéves időközönként nagyon egyedi dalok érkeznek a csapattól. A 2020-as Atoms után 2022-ben jött a Partért kiáltó, 2024-ben pedig a Müpában debütált a negyedik album, a Napkötöző.

A budapesti zenekar két dalszerző-frontemberrel, Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén énekes-gitárosokkal, valamint folk-rockos ihletéssel indult, és első nagylemezével máris nemzetközi sikereket ért el. Dalaikat azóta is több milliószor streamelték a világ minden tájáról. A Platon Karataev aztán második, Atoms című lemezével ellépett az addigi akusztikus iránytól egy erőteljesebb, grandiózusabb hangzás felé.

Az album a legbensőbb énünk kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szól, a dalokban hol önmagunk felé zuhanunk, hol éppen attól távolodunk. Ezen a vonalon halad tovább az együttes 2022-ben megjelent Partért kiáltó című harmadik albuma, amelyen már nemcsak mutatóba van magyar nyelvű dal, hanem az összes anyanyelvünkön szól. Ezek témájában a természet figyeli az embert, a víz, a hegy és az erdő szeme néz ránk, és tovább bolyongunk a létezés magja körül.

A Fonogram-díjas LP után a következő anyag Napkötöző címmel érkezik 2024 őszén. A szerzemények középponti szimbóluma ezúttal a Nap lesz, de folytatódik az előző lemezen megkezdett út is – tovább tágított gitárzenei hagyományokkal és misztikus felhangú szövegvilággal.

Hihetetlenül sokat jelentett nekünk ez az este, köszönjük mindenkinek, aki eljött! Májusban érkezik az első dal, majd négyhetente sorban jön még négy szám klippel, ősszel pedig a teljes lemez!”

– fogalmazták meg a zenekar tagjai.

Legközelebb május 16-án, a Budapest Parkban koncerteznek.

Platon
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.