2022. július 26., 14:12

Platon Karataev és trAnzKaPHka a Művészetek Völgyében

2022. július 25-én a POKET zsebkönyvek udvarába a Platon Karataev és a trAnzKaPHka is ellátogatott.

POKET
Galéria
+1 kép a galériában
Platon Karataev
Fotó: Kaszmán Zoltán

A Platon Karataev-szerzemények július 24-én, a Művészetek Völgye Kőbánya Udvarában teljes felállásban hangoztak el, a POKET zsebkönyvek udvarában azonban duóban csendültek fel – az énekes-gitáros-szövegíró Balla Gergely és a billentyűs hangszereken is játszó Czakó-Kuraly Sebestyén énekes-gitáros előadásában.

Ezek valahol ugyanazok a dalok, illetve a magjuk ugyanaz, s talán közelebb van ahhoz a formához, ahogy születtek – otthon a magányunkban. A duónál koncepció, hogy ezeket a dalokat meghagyjuk egy nagyon egyszerű, lecsupaszított formájukban”

– fogalmazta meg Balla Gergely.

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett zenekarnak – a 2017-es For Her és a 2020-as Atoms után – 2022 januárjában jelent meg kizárólag magyar nyelvű dalokból álló harmadik nagylemeze, a Partért kiáltó. A koncerten leginkább ezek a szerzemények hangzottak el. A létezés magját körbejárni igyekvő Platon Karataev dalai, legyen szó a Csak befelé, a Vízből van, a Most magamba vagy az Elmerül címűekről, ezúttal is rendkívüli atmoszférát teremtettek a színültig megtelt POKET zsebkönyvek udvarában.

Závada Péter és Ratkóczi Huba közös projektje, a trAnzKaPHka Kastély című, 2016 júniusában megjelent albuma hat számot tartalmazott; ezt a 2021 decemberében, némileg szokatlan módon, pendrive-on kiadott album követte. A Gondoskodás című album szövegei Závada Péter negyedik verseskötetéből származnak; a zenét hozzá Ratkóczi Huba gitáros szerezte, aki hol loop- és effekt-pedálokkal, hol pedig hegedűvonóval vagy egy bemikrofonozott réztálcával játszott.

Závada versei egyfajta meditatív állapotba ringatnak: azzal, hogy alapvetően hasonló témájú, viszonylag hasonló beszédritmusú, hasonló szavakból álló versek sorakoznak egymás után, az olvasó vissza-visszatér egyfajta konstans, a Gondoskodásra jellemző, megszokott alaphangulatba”

– írta kritikájában a Jelenkor Kiadónál megjelent, a 2022-es Libri irodalmi díj tíz döntőse közé is bekerült kötetről Prótár Noémi.

POKET
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.