2024. május 16., 17:39

Páko Mária, Gecse Attila és a rajongótábor

Aligha van ismertebb ember Rimaszombatban a címben említett két embernél, igazi csillagok ők, akik csak teszik a dolgukat. Egyikük gitárjával és fogadott gyerekeivel/tanítványaival a város szinte minden rendezvényén ott van, az utóbbi nem szintén. Hisz ő a város „házi fotográfusa”, aki még arra is emlékszik, a napokban lesz 25 éve, hogy először találkoztunk tudósító/fotós felállásban egy rimaszécsi rendezvényen. Pár hónapja Gecse Attila jubileumi kiállítását rendezték meg a Városházán, most pedig Marika, köszönjük! címmel az ő Páko Mária rimaszombati ténykedését megörökítő fotóinak egy része került bemutatásra.

Pákó Mária
Szántó István a város nevében mond köszönetet
Fotó: Gecse Attila

Egy nappal a tervezett esemény előtt keresem az érintettet, de ő is csak annyit tud, mint én. „Meglepi” – mondták neki, a többi már nem az ő dolga. Gecse Attila is csak annyit árul el, hosszú évek óta fotózza Páko Marikát, talán senkiről se készült annyi fotója, mint róla és különböző felállítású formációiról, s innen jött az ötlet, hogy az ő jubileumi, hatvanadik születésnapjára készült fotókiállítás után érdemes volna meglepni a mindenki által imádott és szeretett Páko Máriát is egy kiállítással, s ha még a jogos Városdíj várat is magára, legalább ezzel a kiállítással meglepni őt így májusban, a születésnapja tájékán.

Páko Mária
Tóth Csilla megnyitja a tárlatot
Fotó:  Gecse Attila

Az ötletet tett követte, a Városháza Galériát működtető Turisztikai Információs Központ vezetője, Milana Jutková is felkarolta az ötletet, így már semmi akadálya nem volt a kiállítás megvalósításának. Először több alkotót is megszólítottak a képek ügyében, de kiderült, Gecse Attila több száz képet őriz Marika ténykedéséről, amelyekből eleve több kiállítás is kitelne, így maradtak az ő képei. Fellépés különböző csoportokkal számtalan rendezvényen, gitárkiállítás, Tompa Mihály Országos Verseny, kurinci kirándulás a kisvonaton, eseményrögzítő fotók és hangulatképek egyaránt.

Páko Mária
A rajongótábor egy része
Fotó:  Gecse Attila

De a galéria vitrinjébe kiállított dokumentumok sok-sok érdekes dolgot is elárulnak Gömör gitárosáról, a rövid életrajzán át a csoportjain és a gitárgyűjteményén át a megkapott és elmaradt elismerésekig. Maga a megnyitó viszont a gömöriek határtalan szeretetéről, sőt rajongásáról árulkodott elsősorban. Rokonok, tanítványok, munkatársak, barátok hada jött el, ahogy a helyi sajtó is teljes létszámban képviseltette magát. Páko Marika zenész családból származik Lénártfaláról, mégis csak tornaljai gimnáziumi évei alatt dönti el, megtanul a bátyjától gitározni.

Egy nyári szünet elég is volt hozzá, míg Bódi Bertalan legendás magyartanára a költészetet szeretteti meg vele, s így már minden együtt van.

Marika egy életre eljegyzi magát a gitár és a versek szeretetével, illetve ennek kombinációjával. Előbbit igazolja az immár több mint 150 gitárból álló gyűjteménye is, amelyek túlszaporulata miatt kénytelen volt feladni több évtizedes lakását is abban az Iskola utcában, ahonnan három évtizedig papucsban járhatott át munkahelyére, a város legnagyobb kollégiumába, ahol nevelőtanári állása mellett természetesen sok tucat hallgatóval szerettette meg a zenét is.

Igaz, gondolhatja, legalább nem kell naponta látnia, egykori munkahelye hogyan lesz lassan a teljes  enyészetté.

Marika érdemeit barátnője, Tóth Csilla, a Tompa Mihály Alapiskola igazgató-helyettese sorolta, hozzátéve, bár nagyon sokat értekeznek, mégis képtelen naprakész lenni, mert Marikával nem könnyű az iramot tartani. Az Iskola utcai évek után a Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola következett, ahol például létrehozta a Speciális Szupersztárt, amelynek legutóbbi évfolyamát alig pár hete rendezték meg, s azzal is ő dicsekedhetett el először, hogy az iskola egyik diákját, Balog Józsefet pár éve eljuttatott a Tompa Mihály Országos Verseny országos döntőjébe.

Páko Mária
Gitáros torta
Fotó:  Gecse Attila

De rajta kívül természetesen az utóbbi években minden évben eljutott egy nem egyszer több csoportja is a Tompika döntőjébe, s nem egy alkalommal – ha már ott jártak –, meg is nyerték azt. Tompa Virágai, Csillagvirág, Gitáros Sokk és mások. Jelenleg épp a Mákvirágok vannak soron. 2014-ben a Tompa Mihály Református Gimnáziumban zenei műhelyt hozott létre, s bár egy éve jól megérdemelt szakmai nyugdíjba vonult, a tanítást nem hagyta abba, Örömzene műhelyét diákok és tanárok is nagy szeretettel és sikerrel látogatják.

Páko Mária
Mákvirágok
Fotó:  Gecse Attila

Gitárjait is láthatták már rajongói Szentpéteren és a helyi Gömör-Kishonti Múzeumban, sőt a legbecsesebb rajongók már a lakásán megismerkedhettek velük. A gömöri költők megzenésítéséből két hanghordozója is megjelent, az egyik Demjén Attila, a másik a Csillagvirág közreműködésével. Tóth Csilla után már az újabb meglepi következett, a barátok, a szülők és a rajongók jóvoltából Aladdin csodalámpájától kezdve a gitáros tortán át az istenien finom bodzapálinkáig.

Páko Mária
Páko Mária és Gecse Attila
Fotó:  Juhász Dósa János

Szólnunk kellene még a kiállítás ötletgazdájáról, az örökmozgó Gecse Attiláról is, de mivel róla nemrég írtunk, így Tóth Csillához hasonlóan, én sem akarom önmagam ismételni, de egy kattintással mindez ITT elolvasható.

Csak azt kívánhatom, ne álljanak meg itt, hanem folytassák!”

– kívánta Páko Máriának és tanítványainak Szántó István, a Városi Hivatal vezetője, s mire elolvassák ezeket a sorokat, már Marika és „Mákvirágjai” túl vannak egy losonci fellépésen, s június végéig szinte minden napjuk betelt.

A kiállítás június végéig tart nyitva hétköznapotokon, hivatali időben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.