2023. március 11., 19:44

Összefestés

A fenti címmel tartott nemzetközi kortárs képzőművészeti szimpóziumot a kassai Rovás. Az a terv, hogy a közös, egymás társaságában való festés rendszeres programmá válik.

01_osszefestes_foto_szabo-otto.jpg
Fotó: Szabó Ottó

Szabó Ottó, a Rovás elnöke elmondta, már évekkel ezelőtt megszületett a gondolat, hogy rendszeresen, negyedévente kellene olyan szűkebb körű művészi találkozót szervezni, amelynek keretében együtt alkotnának. Most érkezett el az idő, hogy az elképzelés a gyakorlatban is megvalósuljon. Nem a nyári alkotótáborokat akarta megismételni, amelyeken néha hetvenen is vannak, hanem egy családiasabb hangulatú találkozót. 

Tavaly az egyik debrődi alkotótáborunk során, mert ugye kettő is volt, megkérdeztem néhány lengyel barátomat, idejükből kitelne-e, hogy év közben eljöjjenek néhány napra. Szállást és étkezést biztosítunk, jöjjenek el és fessünk együtt. Másokat is megkérdeztem, összesen tíz embert hívtam. Mindannyian elfogadták a felkérést, sőt, többen is jelentkeztek. Velük majd a következő negyedévben találkozunk, mert nem tudunk több szállást biztosítani. Az az elképzelés, hogy negyedévente szólítok majd meg művészeket"

– mondta. 

Megjegyezte, nincs egy filozófia, ami köré épül a szimpózium, nincs központi téma, csak maga a közös festés. Ezt tükrözi az alkotóhét címe is: Összefestés. 

Mint nálam általában, ez is többértelmű kifejezés. Össze lehet festeni a földet vagy a falat is, de azt is jelentheti, hogy lehet együtt gondolkodva festeni, egy hangulat hatására dolgozni. Mi itt együtt festünk, közben beszélgetünk, és ez nagyon jó dolog"

– fogalmazott Szabó Ottó.

2023 első nemzetközi Rovás-szimpóziumára a hazaiak mellett érkeztek magyarországiak, egy fiatal képzőművész a lengyelországi Rzeszówból, sőt, még egy tatár festőművész is eljött. 

Timur Karim Tádzsikisztánból származik, jelenleg Lengyelországban él. Mint mondta, nem először jár Kassán, így tudta, hogy ez egy gyönyörű város, a szimpóziumra azzal a céllal érkezett, hogy városi életképeket fessen.

Szerencsére gyönyörű volt az idő, a szervezők remek körülményeket biztosítanak, a konyha csodálatos volt, a hangulat pedig nagyon barátságos. Mindez kedvezett a rengeteg kreatív ötlet megvalósításához. Augusztusban kaptam egy kiállítási ajánlatot, nagyon boldog és ihletett lettem, s tele vagyok lelkesedéssel, hogy új festményeken dolgozzam"

– mondta.

A szimpóziumokat egy-egy kiállítás is kíséri, ezúttal Lucza Zsigmond egyetemi adjunktus, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, az Etyeki Műhely művészeti vezetőjének alkotásaival ismerkedhetett meg a kassai közönség.

Az Online faces című tárlat a digitális világ és a klasszikus festészet kölcsönhatásait vizsgálja. Amint a megnyitón elhangzott, a kiállított festmények a „felvázolt és bizonyos részleteiben elindított” állapotban álltak meg, mintha egy mély lélegzetet vennének, mielőtt folytatják útjukat.

A kamerával befogott és a kamerán kívüli világot mutatják. Azt, amikor a monitorok előtt ülők „élőben” vannak, még sincsenek jelen. A kiállítás április 4-ig tekinthető meg hétköznaponként a MaJel Rovás Központ galériájában.

Megjelent a MAGYAR7 tizedik számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.