2022. február 16., 20:39

OPUS lapbemutató a komáromi Pincében

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a komáromi Jókai Mór Diákkör és a Selye János Egyetem mellett működő Hallgatói Önkormányzat szervezésében megrendezik az Opus című folyóirat tavalyi számainak bemutatóját. Az esemény holnap 18:00-kor kezdődik a révkomáromi Pince klubban. 

Opus-lapbemutató
Fotó: Leczo Bence

Az Opus jelenlegi főszerkesztője Jancsó Péter, aki a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának ügyvezető elnöke is egyben. Az SZMÍT révkomáromi rendezvényén a 2021-es lapszámokat bemutatja Tóth László József Attila-díjas költő, N. Juhász Tamás irodalomtörténész és Csillag Balázs, a Fiatal Írók Közös Alkotóterének tagja (FÍrKA).

Az Opus a szlovákiai magyar írókat és műfordítókat tömörítő Szlovákiai Magyar Írók Társaságának a lapja, amelynek célközönsége elsősorban az irodalomkedvelő, gondolkodó, a kultúrával kapcsolatos számos témakörben magas szinten tájékozódni kívánó felvidéki magyar értelmiség, különös tekintettel az ifjú értelmiségiekre és a szárnypróbálgató fiatalokra.

A szerkesztőség a folyóirat két fontos feladatát határozta meg: biztosítson méltó fórumot a felvidéki irodalom legnívósabb alkotásainak, valamint nyisson ablakot a kisebbségi helyzetben élő olvasói számára a kortárs magyar irodalom legjava felé.

Az Opus magazinjellegű, interkulturális, multimediális lapként határozható meg, amelyben vándorló, vissza-visszatérő tömbök, műfajok vagy tematikák biztosítják a koncepció folytonosságát.

Olyan sokszínű folyóiratról van szó, amelynek a rovatszerkezetét tekintve sincs két egyforma száma. Természetesen működtet állandó rovatokat is, de ezek számról számra más-más blokkokkal és mellékletekkel egészülnek ki. Az Opus már csak ezért is rendkívül széles spektrumú olvasóközönségre számíthat: a magazinjellegnek köszönhetően a lapot nemcsak írók és művészek forgathatják élvezettel, hanem az igényes szórakozásra vágyók is; ugyanakkor pedig az irodalomtörténészekhez, a filmkritikusokhoz és a tudomány művelőihez is utakat talál.

Opus lapszám
A 2020-as év első lapszáma
Fotó:  Opus folyóirat hivatalos oldala
Szeretnénk minél nagyobb teret biztosítani a fiataloknak, ezért is igyekszünk felkarolni a tehetségeket, s belevonni őket különféle programokba. Hiszen itt az Opus, ami rólunk szól, de mégsem csak rólunk, nekünk szól, de nem csak nekünk" 

– jelentette ki Jancsó Péter főszerkesztő.

Az Opus mindemellett nagy hangsúlyt fektet a vizuális kivitelezésre is, a képzőművészeti anyag minőségére, illetve a „tálalás” korszerűségére. Ezzel összhangban minden számot egy olyan képzőművész alkotásai illusztrálnak, aki a felvidéki gyökerekhez kötődik, de művei nem pusztán helyi érdekességek. Az Opus a lokális értékek és a magyar kultúra egésze közti kommunikációnak és tapasztalatcserének a világirodalom egészére is nyitott fóruma kíván lenni. 

A rendezvény linkje itt található: https://www.facebook.com/events/468927191627721?ref=newsfeed

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.