2021. december 16., 10:17

Online előadásban mutatja be a Szlovák Nemzeti Színház a karácsonyi Diótörőjét

Mivel a koronavíruselleni intézkedések miatt bezártak a színházak is, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) online mutatja be a Diótörő című karácsonyi balettjét.

Diótörő
Fotó: snd.sk

A színház balettelőadásáról készült felvételt december 23-án 17 órától, valamint december 24-én és 25-én 10 órától tekinthetik meg a nézők a navstevnik.online portálon, tájékoztatott Jana Alexová, a színház PR-menedzsere.

A Csajkovszkij zenéje alapján készült balettmese azért is kötődik a karácsonyhoz, mert az álmok és a fantáziák világának szereplőivel teli történet karácsony napján játszódik.

A Diótörő minden évben másfél hónapon keresztül uralja a világ összes jelentős balettegyüttesének színpadát, Oroszországtól Európán és az Egyesült Államokon át Ausztráliáig. Több ezer néző nézi ennek a karácsonyi mesének a különböző koreográfiai és rendezői adaptációit"

– jelentette ki a balettszínház dramaturgja, Kristián Kohút.  "A gyönyörűen megkomponált szimfonikus zene és a karácsonyfa alatt játszódó fantasztikus mese ötvözete, így ideális színházi termék, amely az ünnepi időszakhoz kötődik" - tette hozzá.

A Diótörőt 1928-ban mutatták be először a Szlovák Nemzeti Színházban, és azóta szinte folyamatosan a balettegyüttes repertoárján szerepel. A főbb szerepeket a jeenlegi balettelőadásban Romina Kolodziej és Andrej Kremz játsszák, a Szlovák Nemzeti Színház balettszólistái és tagjai kíséretében. A Diótörőben az Eva Jaczová Tánckonzervatórium mintegy 40 gyermeke és a Magdalena Rovňáková vezényletével működő Pozsonyi Fiúkórus is fellép. A balettelőadást a színház Opera Zenekara kíséri, Peter Valentovič vezényletével.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.