2022. február 28., 13:06

Nyolcvan éves a Rolling Stones gitárosa

Nyolcvan éve, 1942. február 28-án született Brian Jones, a Rolling Stones alapító tagja.

Lewis Brian Hopkins Jones a dél-angliai Cheltenhamben látta meg a napvilágot egy jómódú, középosztálybeli családban.

A lázadó természetű,

nyughatatlan fiú az iskola helyett szaxofon- és klarinéttanulmányait, a dzsesszt részesítette előnyben. Az idők során tucatnyinál több hangszeren tanult meg játszani, ráérő rajongók összeszámolták, hogy a Rolling Stones lemezein 15 instrumentumot szólaltatott meg.

Korosztályának annyi tagjához hasonlóan ő is a blues vonzásába került, Alexis Korner együttesében játszva ismerkedett meg Mick Jaggerrel és Keith Richardsszal. Ők hárman lettek a később Rolling Stones néven ismertté lett együttes alapítói, a banda 1962-ben lépett fel először ezen a néven.

Hamarosan a Beatles legnagyobb vetélytársává nőtték ki magukat, ebben az első időszakban a zenei téren sokkal képzettebb és tapasztaltabb Brian számított a banda eszének (még Jaggert is ő tanította gitározni). A számtalan hangszeren elboldoguló zenész kreativitása kölcsönzött különleges hangulatot a Rolling Stones dalainak: dulcimeren játszott a Lady Jane, marimbán az Under My Thomb, furulyán a Ruby Tuesday, mellotronon a 2000 Light Years From Home, szitáron a Paint It Black című számban.

Zenei nyitottságára jellemző, hogy

1968-ban több alkalommal zenélt együtt a marokkói Joujouka együttessel, a felvételek munkálatait nem sokkal halála előtt fejezte be, a lemez 1971-ben jelent meg.

Jones eleinte sokkal "menőbb" volt a többieknél:

neki volt először autója, drága ruhája, ő mutatott a legjobban a fotókon, érte rajongtak legjobban a lányok.

A kezdetek kezdetén még azt is sikerült kiharcolnia, hogy hetenként öt fonttal nagyobb gázsit kapjon a többieknél, de ez volt utolsó győzelme. A vezetésért vívott, késhegyig menő harcban rendre alul maradt Jaggerrel szemben, főként hogy a másik gitáros, Richards az énekes mellett tette le voksát. Miután repertoárjuk az általa preferált blues-feldolgozásoktól egyre inkább a saját dalok felé tolódott el, a mindig is kicsit kívülállónak számító Jones viszonya teljesen elmérgesedett a többiekkel. A legjobban az viselte meg, hogy Richards még a barátnőjét is elszerette, ezután már előfordult, hogy szólóit a stúdióban a többiektől külön, egyedül vette fel.

A labilis idegrendszerű, egyre megbízhatatlanná váló Jones csalódottságát szeszbe és drogokba fojtotta, öt alkalommal ítélték el kábítószer birtoklása miatt, utoljára, 1968 augusztusában már börtönbüntetésre, de megromlott egészségi állapotára való tekintettel (asztma és májbetegség is gyötörte) nem kellett rács mögé vonulnia.

Az együttessel utoljára az 1968. decemberi balul sikerült The Rolling Stones Rock and Roll Circus című félig koncert, félig cirkuszi előadáson szerepelt utoljára - a felvétel egy negyedszázadon át dobozban maradt, mert Jagger úgy érezte, meghívott vendégeik, John Lennon, a The Who és a Jethro Tull "lejátszották" őket. Az 1969-es Let It Bleed című lemezen már csak egy-két számban jutott szóhoz, ez volt hattyúdala a Kövekkel.

Jagger 1969 májusában már kirúgással fenyegette, ha nem lesz ott következő fotózásukon. A bandával készült utolsó képe a Through The Past Darkly című album borítóján, szeptemberben jelent meg, Jones ekkor már nem volt a Stones tagja, és nem volt az élők sorában sem. Miután kiderült, hogy tervezett amerikai turnéjukra drogügyei miatt nem utazhat el, társai 1969. június 8-án felkeresték és közölték: nélküle akarják folytatni. Azt rábízták, ezt hogyan közli a rajongókkal, akiket sokkolt a másnap kiadott közlemény; ebből úgy tűnt, mintha a gitáros saját maga távozott volna, helyére a húszéves Mick Taylor került.

Az soha nem derült ki, hogy Jones mihez akart kezdeni. Felvette a kapcsolatot több zenésztársával és új együttes alapításáról tárgyalt, demókat vett fel, a beszámolók szerint boldogabbnak látszott, mint évek óta bármikor. A tervekből nem lett semmi: július 3-án holtan találtak rá új villája (a Micimackót író A.A. Milne egykori otthona) medencéjében, ezzel ő lett "a 27-es klub" első tagja, ehhez olyan 27 évesen elhunyt legendás zenészek tartoznak, mint Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain, Amy Winehouse.

A halottkémi jelentés szerint drogos és alkoholos állapotban vízbe fulladt, de számtalan összeesküvés-elmélet kapott lábra, a feltételezések között szerepelt öngyilkosság és gyilkosság is.

Temetésén az együttes tagjai közül csak Charlie Watts és Bill Wyman vett részt, ezüstből és bronzból készült koporsóját három méter mélyre temették, nehogy ereklyevadászok kiássák.

A Rolling Stones halála után két nappal, 250 ezer néző előtt adott ingyen koncertet Brian Jones emlékére, ennek elején Jagger Percy Shelley egy versét szavalta el, majd fehér pillangók százait engedték szabadon.

Rövid életéről 2005-ben készült film Stoned - Brian Jones halála címmel.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.