2019. november 2., 14:24

Vízsodorta históriák: Kolozsnéma, 1. rész

A Pro Media Alapítvány támogatásával készült Vízsodorta históriák újabb részét mutatjuk ma be nézőinknek. A sorozat a Csallóköz Duna menti települései történelmének eddig nem eléggé feltárt mozzanatait igyekszik megörökíteni. A sorozat jelentősége azért is nagy, mert a még élő kortanúk elbeszélésein keresztül mutatja be a nem is annyira régmúlt események helyi vonatkozásait és azoknak a közösségre máig ható következményeit. Most a Kolozsnámáról készült sorozat első részét mutatjuk be. Nézzék velünk!

Vízsodorta hsitóriák

Kolozsnéma egy alig ötszáz lelket számláló csallóközi település a Duna bal partján.

Történelmét szinte csak a helyiek ismerik, életüket a Dunához való szoros kötelék határozta meg a múltban. A halászat, az aranymosás mestersége mára már a történelem homályába távolodik, de a helyiek még emlékeznek eleik mindennapjaira, az idősebbek életének pedig szerves részét képezték ezek a tevékenységek.

A VKL stúdió csapata megpróbálta feltérképezni, milyen eseményekre emlékeznek még a ma élő emberek azokból az időkből, amikor a térséget elérte a társadalmi változások szele, amikor a vízimalmok, a halászat fokozatosan eltűntek, és hogy utána mi maradt, kiderül a filmsorozatból, amelynek most az első epizódját mutatjuk be olvasóinknak. Nézzék velünk, okuljanak belőle!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.