2022. június 16., 19:54

Népmesével telt meg a gombaszögi völgy

Új helyszínen, Gombaszögben rendezték meg az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny idei, tizenkettedik évfolyamának döntőjét. Az elmúlt időszak nehézségei ellenére a színvonal tovább emelkedett.

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny
Fotó: Fábián Gergely

A zsűri számos arany-, ezüst- és bronzsávos minősítést kiosztott, s több kiemelt aranysávot szerző versenyző is akadt. Emellett ketten különdíjat vihettek haza, további négyen pedig a Ma7 médiacsalád különdíját nyerték el, róluk munkatársaink egy-egy kisfilmet készítenek, bemutatva a mesemondót és meséjét, illetve a közeget, ahonnan érkezett. A kisfilmek a Ma7 felületein lesznek láthatók.

A rendezvény megnyitóján Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke gratulált a szervezőknek, hogy egy ilyen csodálatos helyszínre, a felvidéki magyarság számára nagyon fontos helyre hozták a rendezvényt. Örömét fejezte ki, hogy igény van a kultúrára és a személyes találkozásra. 

"Nagyon fontos számunkra, hogy a hagyományokat ne csak ápoljuk, hanem megéljük. A népmesemondó verseny ennek nagyon jó példája" – fogalmazott. Megemlékezett a tavaly elhunyt Huszár Lászlóról, a verseny egyik megálmodójáról, főszervezőjéről. "Biztos vagyok benne, ha fentről letekint, öröme telik abban, amit lát" – mondta Bárdos Gyula. 

Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője rámutatott, az idén növekedett a résztvevők száma, többen kapcsolódtak be a versenybe, mint egy évvel korábban. Összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett, a nyolc regionális elődöntőt követően hetvenen jutottak be a döntőbe. 

ipolyi arnold
Fotó:  Fábián Gergely
Fesztivállá nőtt vetélkedés

A kétnapos országos döntő az utóbbi években már fesztiváljelleget öltött. A mesemondókat, akik öt kategóriában mutatták be tudásukat, illetve a résztvevőket számos kísérőprogram is várta. A rozsnyói Sajó Banda játszóházzal, népdaltanítással, táncházzal, a Kolompos Együttes koncerttel, a Paramisi Társulat pedig előadással szórakoztatta a közönséget, de volt még népi ételkóstoló, a felkészítő pedagógusoknak szóló mesemondás, illetve kézműves-foglalkozások a Gömöri Kézművesek Társulása jóvoltából.

A Kárpát-medence egyik kiemelkedő versenye

Varga Norbert folklórkutató, a verseny szakmai rendezője az eredményhirdetésen úgy fogalmazott, fontos, hogy időnként kérdéseket tegyünk fel magunknak és ezekre megkeressük a válaszokat.

 – 2010-ben mi azt kérdeztük egymástól Huszár Lászlóval, hogy van-e értelme egy országos népmesemondó versenyt szervezni, aztán 2012-ben azt, hogy nem kellene-e ennek egy saját helyszínt találni, leválasztani a Duna Menti Tavaszról. Így találtuk meg Rozsnyót, és így lett a 12 év alatt ebből a versenyből a Kárpát-medence egyik kiemelkedő mesemondó versenye – mondta, hozzátéve, ehhez kellett az a szervezői háttér, amelyet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és szakmai partnerként a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia biztosított, és persze kellettek a mesemondók és felkészítők.

ipolyi arnold
Fotó:  Fábián Gergely
Emelkedő színvonal 

Bukovics János mesemondó, a zsűri tagja már közel egy évtizede jár a rendezvényre. Úgy véli, a színvonal egyre emelkedik. 

Nagyon jó volt az idei verseny. A gyerekek feloldódtak, olyan színvonalon meséltek, hogy le a kalappal előttük! Ha így folytatják, lesz utánpótlás, aminek nagyon örülök"

– nyilatkozta. 

Varga Norbert lapunknak elmondta, az idén több változás történt. Új helyszínre, Rozsnyóról a gombaszögi völgybe költözött a fesztivál, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet élére, Huszár László helyére Takács Ottó került, s új társszervezőkkel bővült a csapat a Borostyán Néptáncműhely és a Sine Metu vonatkozásában. A visszhangok alapán mindenki elégedett volt, a résztvevőknek tetszett a környezet, pozitívan fogadták, hogy a polgári miliőből a meséhez jobban illeszkedő természeti környezetbe került a rendezvény.

A verseny szakmai részét illetően örömmel nyugtáztuk, hogy a két év, amelyre a koronavírus rányomta a bélyegét, nem hatott ki a versenyre, nem vette el a mesemondók és a felkészítők kedvét, lelkesedését, szakmai hozzáállását. Egy nagyon magas színvonalú, jó minőségű versenynek voltunk tanúi"

– húzta alá, hozzátéve, az előző évfolyamok során felmerült szakmai kifogások, észrevételek mostanra szinte teljesen elmaradtak. – Kiforrott mesemondó tehetségekkel és mesemondó egyéniségekkel találkoztunk, a felkészítő tanárokkal pedig már más szakmai minőségben tudtunk beszélgetni – fejtette ki. 

Bizakodóan tekintenek a jövőbe, hisz az új csapat és az új helyszín bevált, minden adott, hogy teljes odaadással vágjanak bele a XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny szervezésébe.

"Megerősítést kaptunk abban, hogy jó választás volt ez a helyszín, tehát minden bizonnyal maradunk majd itt. Addig is szeretnénk a hazai mesemondó mozgalmat különféle szakmai programokkal erősíteni, továbbképzéseket, programokat, kurzusokat biztosítani a felkészítő pedagógusok és a felsőbb kategóriák versenyzői számára" – mondta Varga Norbert.

Megjelent a MAGYAR7 hetilap 24. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.