2022. augusztus 28., 16:10

Nemzetközi irány a MAMSzE galériájában

A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete megfogalmazott célkitűzései között szerepelt, hogy a Katonatemplom falai között megbúvó Limes Galéria programjait a kiállítások mellett kortárs művészetről szóló prezentációkkal, külföldről érkező performansz művészek előadásaival, szakmai kerekasztal-beszélgetésekkel bővítse.

Limes Galéria
Fotó: A szerző felvétele

A galéria és az egyesület új vezetősége az eddig hiányzó, nemzetközi szinten átívelő kulturális kapcsolatok meglétére is fókuszál, ami egyre sürgetőbb igényként jelenik meg a fiatalabb egyesületi tagok részéről. S ez a mi szempontunkból sem elhanyagolható, nem elég ugyanis azt várni, hogy alkotóinkat a környező országok potenciális művészetpártoló közönsége magától megismeri, érdemesebb inkább elébe menni a dolgoknak, és lépéseket kezdeményezni a nemzetközi szakma felé.  Olyan nevek, mint Dolán György, Fecsó Szilárd, Kopócs Tibor, M. Kiss Márti, vagy az egyesület új tagja, Méry Beáta képzőművész sem maradhat ki a közép-európai térből, munkásságukat lehetőségeinkhez mérten támogatni kell az egyesület határon átívelő törekvései által.

Limes Galéria
Tanel Rander a Limes Galériában
Fotó:  A szerző felvétele

A komáromi Katonatemplom galériájának első olyan vendége, aki hosszú távon is hozzá tud járulni ezekhez a nemzetközi ambíciókhoz Tanel Rander észt kurátor, galériamenedzser, szociológus, aki Európa-szerte kutatja azokat a városokat, amelyek egykor egybetartoztak, de a történelem folyamán elszakadtak egymástól.

Rander arra kíváncsi, hogy napjainkban milyen a kulturális kapcsolat a városok között, mennyire tudtak visszatalálni egymáshoz,

szerveznek-e közös kiállításokat, kulturális programokat az egymástól függetlenül működő, de sokszor közös történelemű intézmények vezetői és tagjai.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, mi magyarok, hogy csak velünk bánt el csúnyán az élet, holott Európában vannak még olyan tájegységek és városok, amelyeket nagyhatalmú autokrata politikusok egy tollvonással szakítottak ketté. A szociológus missziója az észt–lett határvárosban, Valgában–Valkában végzett etnológiai kutatásokkal kezdődtek 2017-ben és 2018-ban. A városok neve összecseng, akár a két Komáromé. A szomszédos városok között mesterségesen húzták meg az észt–litván államhatárt. Bizonyítani ma már képtelenség, de állítólag egy brit politikus hüvelykujját a térképre helyezve jelentette ki, hogy rajzolják körbe az ujját, mert – szétszakítva ezzel az egykor egybetartozó várost – ez lesz az új államhatár. Hogy a legendának van-e valóságalapja, lényegtelen, hiszen mára az egy városból kettő lett, ami egyre több kortárs művésznek szolgál feldolgozandó témául. Az egyik legrégebbi, ezzel a témával foglalkozó zenei műalkotásban felváltva énekli egy nő és egy férfi ugyanazt a népdalt litván és észt nyelven – tudtuk meg a szociológustól a Limes Galériában tartott prezentációja során.  

Valka-Valga térképe
Valka-Valga térképe
Fotó:  Archív felvétel

Tanel Rander Európában utazgatva saját tapasztalatain keresztül igyekszik megérteni a területileg elszakított városok jelenében meglévő kulturális összekapcsolódásokat. Kívülálló külföldiként vesz részt a helyi kulturális eseményeken, előre megszervezett találkozókon beszélget a helyi kultúrát alakító személyekkel, a város(ok) híres művészeivel, vagy csak egyszerűen a nem megtervezett, sorsszerű beszélgetéseknek köszönhetően csöppen bele a helyiek életébe. Figyel, kérdez és hallgat, majd egy nemzetközi konferencián számol be a látottakról. Rólunk is.

Projektjének hosszú távú célja, hogy összehozza a kortárs művészet képviselői közül azokat, akik kellő ambíciót és tettvágyat érezve, a lokális kulturális látókörükön túllépve kitekintenének a szomszédba is.

Felfedezéseit és tapasztalatait német–lengyel nemzetközi konferencián, idén októberben mutatja be, ahova Európa földrajzilag és történelmileg elszakított városaiból származó, kortárs művészettel és kultúrával foglalkozó szakembereket hívnak meg.  Tapasztalatcsere céljából együttműködési platformot kívánnak létrehozni a konferencián, további közös programok támogatása és megvalósítása érdekében.  

Megjelent a Magyar7 hetilap 34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.