2021. július 15., 16:42

Módszertani konferencia nem középiskolás fokon

Hetedik alkalommal érkezett Budapestre négy kontinensről négynapos módszertani konferenciára 40, magyar nyelvet oktató szakember, hogy szakmai tanácskozáson vegyen részt.

modszertani konferencia
Fotó: Patai Mercédesz

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai fóruma a jó gyakorlatok megosztására serkentette a konferencia résztvevőit, hiszen közös a céljuk: a magyar gyermekek és diákok felszabadultan, helyesen tudjanak magyarul beszélni az idegen nyelvi és más kulturális közegben.

A meghívott előadók szakmai tanácsokkal, gyakorlatokkal, foglalkozásokkal töltötték meg a négy napot. Szvorák Zsuzsanna, a konferencia Felvidéket képviselő tanára lapunknak elmondta, nagyon hasznos volt dr. Baloghdi Tibornak a külügyminisztérium ösztöndíjairól szóló előadása, hiszen az anyaország a kisebbségben és a diaszpórában élők számára sok programot, továbbképzést, nyári egyetemet kínál az anyanyelv megőrzése érdekében, melyekről nem mindig tudnak.

– Maróti Orsolya az autentikus nyelvhasználatra serkentett bennünket, és megosztotta velünk azon lehetőségeket, hogy a hibajavítások milyen módszerekkel történjenek. A gyermeki lélekbe nem szabad belegázolni, de figyelmeztetni kell a rossz nyelvhasználatra, az udvariatlan megszólításra, köszönésre, kérésre – részletezte a tanárnő.

Gönczöl Andrea műhelyében a drámapedagógiai módszerekkel történő nyelvi fejlesztés rejtelmeibe kóstolhattak bele. Meseszövegeket keltettek életre zenével, képekkel, arcjátékkal, hangokkal, mozgással. Verseket írtak adott szófajokra, hangulatokra és témákra.

– A műhelymunkákat felszabadultság, csapatmunka és jókedv jellemezte. Jómagam a drámapedagógiai eszközökre épülő irodalomoktatásról, színjátszásról és a tehetséggondozásról beszéltem. Dramatizált szövegeket, improvizatív játéktárat osztottunk meg egymással, mindannyiunk hasznára és örömére. Izgalmas volt számomra Hegedűsné Tóth Zsuzsanna Kreatív zenés nyelvi játékok műhelye, mert sok olyan ötletet, módszert, kreativitást csempészett a képzésbe, amely sok órai foglalkozásra elég lesz. Ezeket a játékokat mindenképpen megosztom majd a kollégáimmal, és természetesen alkalmazni fogom a tanítás során.

Számos műhelymunka volt még, amelyben megmerítkezhettek, néha a bőség zavarának érezve, de mindegyikbe belekóstolva. Megtanulták többek között a lapbookkészítést, amely nagyon hasznos lesz a kisebbeket oktató kollegák részére, akikkel megosztja a tanultakat.

– Kapcsolatokat kötöttünk, e-maileket cseréltünk, hogy továbbra is segíteni tudjuk egymás munkáját, ami felbecsülhetetlen értékű, leginkább a diaszpórában tevékenykedő önkéntesek számára. Mi, határon túli magyarok sokat tanulhatunk tőlük, hiszen nekik nincsenek magyar nyelvű iskoláik, mégis szívvel-lélekkel, hétvégi magyar iskolákban, pályázati forrásokra támaszkodva teszik a dolgukat a megmaradás érdekében – tette hozzá a pedagógus, akit négy kontinensen élő kollégái győztek meg az elkötelezettségről, a szívvel-lélekkel történő tanításról, amit itthon sokan lassan elfelednek.

Szvorák Zsuzsanna végül elmondta, hogy a külügyminisztérium módszertani konferenciájának köszönhetően ismerősökké váltak, barátok és munkatársak lettek, hiszen mindannyiuk szívügye a magyar nyelv megőrzése és ápolása.         

Megjelent a Magyar7 2021/28.számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.