2023. július 28., 19:59

Minden érdekel... Rengeteg látnivaló a Róma-villában Rippl-Rónairól

Aki Kaposváron jár, semmiképp se hagyja ki a város híres szülöttje, Rippl-Rónai József egykori otthonának és festményeinek megtekintését! Nem a város sétálóutcájában, a róla elnevezett múzeumban kell keresnie őket, hanem a város peremén abban a sárga színű Róma-villában, ahová a művész 1908-ban költözött.

Rippl-Rónai József
Galéria
+4 kép a galériában
A villa
Fotó: Zsebik Ildikó

Ahhoz, hogy a házat a festő megvásárolhassa, szükség volt az 1906-os nagysikerű budapesti kiállításra, amely Rippl-Rónai Józsefet egyik napról a másikra jómódúvá tette. A művész kezdetben kétlaki életet élt, csak a nyarait töltötte szülővárosában, műhelyében alkotva, vendégeket fogadva, élvezve a szép környezetet. Élete vége felé viszont már folyamatosan itt élt feleségével együtt.

Rippl-Rónai József
Bejárat a birtokra
Fotó:  Zsebik Ildikó

Belépve egykori otthona kapuján, kettős gesztenyesor fogadja a látogatót, amely előbb a 2012-ben átadott új látogatóközpontba vezet. Itt megválthatja belépőjét és megcsodálhatja az ebédlőt, (Andrássy Tivadar ebédlőjének rekonstrukcióját), amely jól példázza Rippl-Rónai iparművészeti munkásságát.

Rippl-Rónai József
Az ebédlő mennyezete
Fotó:  Zsebik Ildikó

Ugyanez az út vezet a villához is, ahol eredeti berendezési tárgyak, érdekes ereklyék és mintegy 100 festmény várja a látogatót. Egy hatszobás, emeletes kis kastély ez a park közepén, a ház minden szeglete a művész hagyatékát, szellemiségét őrzi, a száz évvel ezelőtti állapotokat tükrözi. Végül következik a vincellérházból lett műterem, amely ugyan nem eredeti, de annak helyén épült, és pontos mása az eredetinek.

Rippl-Rónai József
Villarészlet
Fotó:  Zsebik Ildikó

A Róma-villa hatalmas kiterjedésű birtok volt, amelyhez a parkon és a villán kívül szőlő, szántó és legelő is tartozott. A festőművész nem tanult bele a gazdálkodásba, de festményeinek címében rögzítette az épp aktuális munkálatokat: Gyűjtik a szénámat a kaposi kertemben, Behordják a gabonát estefelé, Rakják az asztagot, Kukoricaszedés stb.

Rippl-Rónai József
Tavaszi munkák - kukorica stílus
Fotó:  Zsebik Ildikó

Rippl-Rónai művészetének egyik meghatározó tényezője volt mindenkori otthona, ahol minden annak volt alárendelve, hogy családtagjaival, barátaival, kedvenc állataival együtt a spontán ötletek nyomán azonnal munkához láthasson. Életművének jelentős része itt készült, sőt a pöttyözéses „kukoricás” festési technika is innen ered. A Róma-villa idővel jelentős művészeti központtá vált. Megfordult itt többek között Ady Endre, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Medgyessy Ferenc.

Rippl-Rónai József életútja

A magyar festészet bajor származású, első modern mestere nem egy villában látta meg a napvilágot 1861-ben Kaposváron, ennél sokkal szerényebb körülmények közé született. Mint elsőszülött fiú gyógyszerész diplomát szerzett, és a ma is működő Aranyoroszlán patikában helyezkedett el. 1884 és 1887 között a Müncheni Akadémián tanult, majd Párizsban Munkácsy Mihály segédje lett.1888-ban ismerte meg későbbi feleségét, Lazarinet. Egy év múlva a „Nabis-csoport” tagjaként kísérletezte ki egyéni stílusát.

Rippl-Rónai József
A háló
Fotó:  Zsebik Ildikó

A szecesszió kimunkálásában szerzett igazán érdemeket. Járt Gauguin, Cézanne műtermében, végül 13 év elteltével visszatért Kaposvárra. 1896-ban Andrássy Tivadartól megbízást kapott budapesti palotája ebédlőjének megtervezésére, ennek a másolata látható a látogatóközpont egyik termében.

Rippl-Rónai József
Andrássyné, illetve Piatsek Margit képmása
Fotó:  Zsebik Ildikó

Éveken át küzdött azért, hogy a Párizsban megismert új művészeti irányokat elfogadtassa a magyar közönséggel. Festményein megjelenítette szüleit, testvéreit, feleségét, Piacsek bácsit, és számtalan enteriőr képet megfestett, míg végre elérte az áhított sikert.

Az 1910-es évek idilljét az első világháború törte meg, amikor franciaországi rokonlátogatáson voltak felesége és nevelt lányuk szülőfalujában. A festőt fél évig internálótáborban tartották fogva, majd onnan kiszabadulva az olasz front sajtó-főhadiszállásán rajzolt. Hazatérve gyakran tartózkodott Budapesten modelljével, Bányai Zorkával. Közben nevelt lányukat, Anellát férjhez adták.

Rippl-Rónai József
Az egykori műterem hű mása
Fotó:  Zsebik Ildikó

Két öccsének váratlan halála, majd lakásuk kirablása nagy valószínűséggel szerepet játszott abban, hogy 1925-ben agyvérzést kapott, majd ez még kétszer megismétlődött. 1927-ben, 66 éves korában kaposvári otthonában érte a halál. Mindez az egyik földszinti szoba ma is látható csíkos kanapéján történt.

Rippl-Rónai József
Ödön testvére betegen
Fotó:  Zsebik Ildikó

Özvegye még 20 éven át élt a Róma-villában, gondozását dr. Martyn Róbert vállalta, aki 1947-ben az ingatlant és a benne lévő ingóságokat is megörökölte. Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna a hagyaték, hiszen az orvos a művész mindenét kegyelettel megőrizte. 1970-ben az állam megvásárolta a villát, a parkot, a műtermet és szőlőt. Az emlékmúzeum 1978 óta látogatható.

A festő négy korszaka

A festőművészt a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. „Minden érdekel, ami körülvesz, és szürke kedélyemre, borongós lelkiállapotomra jótékonyan hat”, vallotta.

Rippl-Rónai József
Az egyik szoba
Fotó:  Zsebik Ildikó

Gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemzik műveit. Alkotásainak száma mintegy tízezerre tehető, bár ezek jó része már megsemmisült. A művész fiatalkorától kezdve alkalmazta azt az elvet, hogy festményein nem használ igazából fő- és mellékmotívumokat. Minden ugyanolyan fontos, vagy épp ugyanannyira nem. Négy korszak fémjelzi alkotói tevékenységét. Az elsőben, az 1889-ben kezdődött fekete, vagy színredukciós korszakban a mély árnyalatok és a visszafogottság jellemezte alkotásait.

Rippl-Rónai József
Goblen
Fotó:  Zsebik Ildikó

1899-től palettája kiszínesedett, sok tájképet festett, és elkezdődött az ún. enteriőr korszak, amelyben közelről szemlélte a körülötte zajló életet. Lényegében modernizálta a zsáner műfaját. 1907-től jelentek meg a már említett első „kukoricás” képei, végül a negyedik, utolsó festői korszakában már csak kizárólag pasztellel dolgozott.

Rippl-Rónai József
Kukoricás festmény
Fotó:  Zsebik Ildikó

Bár a pöttyözéses festői technikával készült képei tele voltak színnel, tűzzel, élettel, ennek ellenére kevésbé volt irántuk kereslet, ám a pasztellek iránt nagyobb volt az érdeklődés. Ezek túlnyomó többsége női portré, legfontosabb modellje Zorka. A Zorka-ciklus 1-2 olajfestményből és közel 100 pasztell arcképből áll. A ciklus által egy csaknem tíz éven át tartó szerelem követhető nyomon, amiért a művészt sokan elítélték.

Az Andrássyak pesti ebédlője

Az ebédlő szecessziós enteriőr, amely Budára, a Fő u. 17. szám alá készült, a mai II. kerületbe. Az Andrássy Tivadar megbízásából készített ebédlő kivitelezésében a kor legjelesebb mesterei vettek részt. Az ablaküveget Róth Miksa, a bútorokat Thék Endre, a porcelánokat Zsolnay Vilmos készítette, míg a kézimunkák, a falkárpit és a paraván felesége, azaz Lazarine Baudrion tehetségét dicsérik. A kertet modellező bútorok mahagónifából készültek oxidált rézveretekkel. A díszes üvegablakkal az volt a művész terve, hogy az Andrássyakat nyaralójukra, a tőketerebesi kastély kertjére emlékeztesse. 

Rippl-Rónai József
Kukoricás képek
Fotó:  Zsebik Ildikó

Andrássy Tivadar 1905-ben bekövetkezett halála után az ebédlő berendezése Tiszadobra került, majd a nagy háború során szinte teljesen megsemmisült. Csak néhány porcelán és a nagy gobelinkép maradt meg. Rekonstrukciója művészettörténeti szenzáció.

Megjelent a Magyar7 hetilap 29. számában.

Rippl-Rónai József
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.