2023. december 26., 16:06

Mi lesz a Maticával?

A Matica slovenskának (MS) vissza kell térnie eredeti küldetéséhez. Erről Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS jelölt) beszélt, aki 2024 egyik legnagyobb kihívásának tekinti a nemzeti intézmény ügyében bekövetkezett változásokat.

Matica slovenská

"A Matica jelenleg nem használja ki kellőképpen a benne rejlő lehetőségeket. Vissza kell térnie a szakmai tevékenységhez a szlovák irodalom, a könyvtárak, a néprajztudomány, a történelem, a nyelvészet, a pedagógia, a szociológia, a politológia, a jog és a közgazdaságtan területén" - hangsúlyozta a miniszter, aki egyúttal bejelentette a tagállami törvény ezzel kapcsolatos módosításának előkészítését.

"Maga a törvénymódosítás előtt több kerekasztal-beszélgetés előkészítését tervezzük, ahol megvitatjuk a reform témáját az illetékes képviselőkkel" - tette hozzá.

A kormány 2024-es jogalkotási feladatairól közzétett tervtervezet részeként a minisztériumnak jövő év júniusáig törvényjavaslatot kell benyújtania a kormány tárgyalására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.