2021. szeptember 2., 13:39

Még lehet jelentkezni a művészeti csoportokba

Hamarosan újraindul a munka a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ művészeti csoportjaiban – még van pár hely.

Egressy Béni Művelődési Központ

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ szeptembertől újraindítja a művészeti csoportjait. A foglalkozásokra még lehet jelentkezni – az idei évad is számos új élményt és ismeretet tartogat.

KÍNÁLATUK:

BALETTISSIMO – BALETT GYERMEKEKNEK

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ mellett működő balett szakkör három korcsoportban (3-5, 6-8, 9-12) várja az érdeklődő gyermekek jelentkezését. Csoportonként legfeljebb 15 tagot fogadunk. Célunk, hogy a klasszikus tánc alapvető lépéseivel megismertessük a gyermekeinket – a csoporttagok egyúttal a helyes testtartás mikéntjét is elsajátíthatják. Különféle gyakorlatokat végzünk, melyek során jelentős szerepet kap az improvizáció is. A legjelentősebb célunk ugyanakkor az, hogy a gyermekek örömüket leljék a zenében és a táncban. Azt tartjuk fontosnak, hogy a későbbiekben az igazán tehetségesek valós érdeklődést mutassanak a tánc- és a mozgáskultúra mélyebb megismerése iránt. A Balettissimo oktatója Süll Tamás. Az első találkozóra szeptember 7-én kerül sor a VMK tükörtermében.

KOMÁROM TÁNCMŰHELY

A Komárom Táncműhelyben az alapiskolák alsó tagozatos gyerekeivel foglalkozunk. A tavalyi idényben 35-40 gyermekkel dolgoztak együtt az oktatók, nevezetesen Madari Katalin és Nagy János. A művészeti csoport célja az, hogy megismertesse a gyermekekkel a néphagyomány színes világát, a néptánc ezer arcát és a népzene sokrétűségét. Amellett, hogy kiváló csapatszellem fejlődik ki a próbák során, nagy hangsúlyt fektetnek oktatóink a ritmusérzék fejlesztésére, természetesen játékos formában. Madari Katalin és Nagy János számos mozgásos népi gyermekjáték kiváló ismerője. A táncműhely munkájának fontos eleme a lokálpatriotizmus erősítése: elsősorban a hazai tájegységek bemutatását részesítik előnyben. A Komárom Táncműhely első találkozójára szeptember 6-án kerül sor.

KOMÁROM TÁNCEGYÜTTES

A Komárom Táncegyüttes a 2020-as évben 3 tájegység táncanyagát sajátította el. A művészeti vezetők – Gálik Gábor és Gálik Klaudia – igazán színes repertoárra törekedtek, így lett végül egy gömöri, felcsíki és egy magyarbőri táncanyag az éves terv, hiszen mind a három tájegység más-más tánctechnikai felkészülést igényel. Mindhárom tájegységből készült koreográfia, ám a járványügyi helyzet kapcsán egyelőre ezek nyilvános bemutatása nem valósult meg. A munka viszont folytatódik, annak ellenére, hogy a tavalyi idényben igazán ritkán találkozhattak személyesen a táncosok. Gálik Gábor és Gálik Klaudia művészeti vezetők az első alkalmat szeptember 6-ra tűzték ki.

FESZTY ÁRPÁD NÉPTÁNCEGYÜTTES

A Feszty Árpád Néptáncegyüttes elsősorban a felnőtt- és szépkorú táncolni vágyók figyelmére számít. A művészeti csoport könnyed kikapcsolódást nyújtva hívogat - Korpás György csoportvezető munkáját Gémesi Zoltán koregráfus segíti. Az első találkozó szeptember 6-án valósul meg.

SZÍNJÁTSZÓKÖR GYERMEKEK RÉSZÉRE

Laboda Róbert, a szlovákiai magyar gyermek- és diákszínjátszás egyik vezéralakja is foglalkozásra várja az érdeklődőket. A pandémia okozta helyzet és az erre fonódó témavilág szinte kimeríthetetlen. Laboda Róbert a nyári színjátszó táborban is ezt a témát járta körül. A pandémia okozta ilyen-olyan beltéri súrlódások, kényszerből megélt pillanatok jelentették az origót, amiből játékos és olykor-olykor túlontúl őszinte jelenetek születtek. Az improvizációs gyakorlatoknak egy-egy témánál hatalmas erejük volt, érezni lehetett a feszültséget, hallani lehetett a csendet, ki lehetett tapintani a megjelent mozgásos avagy párbeszédes etüdök tétjét. Érdekes volt az az empirikus tapasztalás, miszerint minden gyermek másképp élte meg a bezártságot. Azt, hogy folytatódik-e a pandémia okozta helyzet drámapedagógiai elemzése a színpadon, az tudja meg, aki a szeptember 7-én kezdődő csoportmunkának a részese lesz. Két korcsoportban várja az érdeklődőket a foglalkozásvezető: a 9-11 évesek és a 12-13 évesek korcsoportjában.

A közművelődési feladatkört felvállaló művészeti csoportok munkáját erősítik a nyári táborok, melyek szintén az Egressy Béni Városi Művelődési Központ égisze alatt valósulnak meg a vakáció során.

Mind a táborokban, mind pedig a művészeti csoportokban visszajáró tagok alkotják az alapcsapatot, de érdeklődni érdemes – újaknak és újrakezdőknek egyaránt!

Legyen részese Ön, vagy gyermeke is ennek az értékteremtő művészeti tevékenységnek, várjuk szeretettel az érdeklődését a csoportjainkban zajló munka iránt.

Ha felkeltettük az érdeklődését, jelentkezzen bátran a művészeti csoportok szervezőjénél, Hanusz Zoltánnál a +421 903 558 525-ös telefonszámon, vagy a hanusz.mskskomarno@gmail.com e-mail-címen!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.