2023. április 24., 14:47

Makacs konokságból épített életmű – Mihályi Molnár László 70. születésnapjára

Ha röviden kellene jellemezni a ma hetvenkedő Mihályi Molnár Lászlót, akkor csak annyit mondanék róla, karakán, az elveihez és a tévedéseihez is a végletekig ragaszkodó, önfejű ember. Aki ugyan az élete jelentős részét a keleti végeken (Nagykapos, Szepsi) élte le, lelkében mégis mindörökre gömöri maradt. Generációk egész sorával szerettette meg az irodalmat, de diákjait és olvasóit elsősorban emberségre nevelte. Mindenhol, minden időben. Sőt, teszi még ma is, immár belépve a nyolcadik X-be.

2023-01-27 Szepsi, magyar kultúra napja, ünnepség
Mihályi Molnár László
Fotó: Fábián Gergely

70 éve, egy ma már nagyon nehezen értelmezhető világban született Szent György napján, péntek hajnalban, amikor az egyetlen napilapunk, a VI. évfolyamát taposó Új Szó 100. száma ezzel indított: „Lenin és Sztálin zászlaja alatt híven Klement Gottwald művéhez, előre a szocializmushoz!”

Olyan korszak volt ez, amikor nem kezdődhetett verseskötet Sztálin, Gottwald vagy Rákosi dicsőítése nélkül. De nem a Molnár családban, ahol makacsul őrizték a hagyományokat, a vallást és az anyanyelvet.

(Mihályi) Molnár László édesapja még azokhoz a néptanítókhoz tartozott, akik nemcsak az iskolában tanítottak, hanem a közösség lelkét is rendületlenül ápolták. S ugyan akkoriban már nem kellett bejárniuk a Monarchia egészét, mint pár évtizeddel korábban működő sorstársaiknak, de egy járáson belül az iskolaügy vezetői kényük-kedvük szerint helyezgették őket.

Így történhetett, hogy a mind apai-, mind anyai ágról tősgyökeres balogfali Mihályi Molnár csak az alapiskola felső tagozatán találkozhatott először balogfali évfolyamtársaival (köztük a régió egyik legendás prímásával, Balog Lojzival), akik közül szinte senki sem él már. Ő ugyanis még Gesztetében fogant, a rimaszombati kórházban született, míg gyerekkorát egy akkor már csak alig kétszáz lelkes kis faluban, Kisgömöriben töltötte, édesapját ugyanis ide helyezték.

Ebben, a világtól már akkor is elzárt falucskában még volt kisiskola. Ma már nincs, sőt lassan a falu is teljesen elnéptelenedik. „Elképzelem a feltámadt temetőt//mert az élőket már alig ismerem” – írja a Kisgömöri képeslap című versében.

Szent György napja volt, a régi hagyományok szerint ezen a napon hajtották ki a jószágokat először a legelőre. (Ma ez sem érvényes már, tavasz sincs, ahogy a legtöbb helyen kihajtani való állat sincs már).

hajnalban születtem
mint a fény
tavasz volt már
virágos tavasz
úgy jöttem
mint a pirkadás
anyámnak én voltam
a nap
majd elsodort
egy zajló áradás
de vezércsillagom
az ő szava maradt

(Hagyaték)

„Gyermekkorom sejtelmes emlékei, a suttogó felnőttel elharapott félmondatai Trianonról, Don-kanyarról, deportálásról, konfiskálásról, magyarverésről, üldözött papokról, betelepített tótokról szólnak. Senki sem magyarázta el, de azt is megéreztük, hogy nem szabad rákérdezni: mi történt, miért történt. Ezekből a sérült mozaikkockákból rakosgattam össze első saját történelemkönyvemet, mint egy vádiratot egy lehetséges igazságos bíró számára” – emlékszik vissza az eszmélése éveire.

mihályi molnár
Alapiskolai fotó
Fotó:  Archív felvétel
A várgedei alapiskolás évek után a rimaszombati gimnázium, majd a pozsonyi Comenius Egyetem  magyar-pszichológia szaka következett. Az egykori koronázó városban aktívan bekapcsolódik a magyar egyetemisták közösségi életébe, évekig a József Attila Klub elnöke, s itt köt életre szóló barátságot Duray Miklóssal is.

magad vagy
bezárva ajtó
s az ablak
a fénysávban
porszem sem úszik el

érzed
valaki figyel
valaki hallgat
feljegyzik azt is
mit teszel
és nem tudhatod
meg
mennyit érsz
ha kilépsz
falba ütközöl

 (Szellemidézés – Duray Miklósnak, 1984)

Ne feledjük, már a hetvenes években vagyunk, a csodákat ígérő prágai tavaszt eltaposták, a normalizáció sötét évei ezek, amikor minden félrelépés, ellenvélemény életre szólóan veszélyes. Mihályi Molnár Lászlót is élénken figyelik, tanári állást nem kaphat, s mivel feleségével, aki Perbenyikről származik, keletre költöznek, csak „módszertanis” lehet, a gyerekektől eltiltják.

De aki egy életre szóló szerződést kötött a közösségével, azt csak ideig-óráig lehet elhallgattatni, s legkedvesebb költőjével, József Attilával együtt vallja: „én egész népemet fogom nem középiskolás fokon tanítani”.

Géczi Lajossal Nagykapos és környékének néprajzi hagyományait, művelődési életét térképezik fel, de többedmagával szervezi a Honismereti Kerékpártúrát, művelődési táborokat, ahogy amatőr színházi előadásokat rendez, amelyek közül nem egy (pl. a Játsszunk Európát!) hangos visszhangot vált ki szerte a Felvidéken. De szép lassan költői pályája is beindul, 1981-ben versei megjelennek a Tóth László és Kulcsár Ferenc szerkesztette Megközelítés című költői-képzőművészeti antológiában. De hiába állít össze két kötetnyire valót is (Folyóidők, Mélyrepülés), a Madách Kiadó akkori vezetése nem meri ezeket felvállalni. Laza szálakkal kötődik a nyolcvanas években induló Iródia nemzedékhez is, de csak a rendszerváltás után megjelent gyűjteményes kötetükben szerepel három versével. Valószínűleg a Dúdor István emlékére írt verse meg sem jelenhetett volna a létező szocializmus álszent éveiben.

Ku-klux-klánt játszottak
a fehérek és a feketék
adj király katonát
elvesztettem zsebkendőmet
büdös tojás
csen-csen gyűrűt
közelebb közelebb uram
tehozzád
hol voltál amikor
a tékozló fiú…

(Dúdor Mail-art ´87)

Ma ugyanezt a verset valószínűleg a polkorrekt kultúra hívei tiltatnák be.     

mihályi
A Napszentület című kötetének borítója
Fotó:  Archív felvétel
1987-ben, pár évvel alig pár évvel a rendszerváltásnak hazudott valami előtt kerülhetett csak a katedrára, mégpedig Szepsiben, a mezőgazdasági szakközépiskolában (ma, hetvenévesen ugyanitt tanít óraadó tanárként), majd az 1989-es változások után a szepsi gimnázium igazgatója lesz, az akkor alakult Együttélés Politikai Mozgalom alelnöke, s parlamenti képviselő Prágában.

De csak pár évet vállal a nagypolitikából, visszamegy inkább tanítani. Évekig a kassai Szakkay József Szakközépiskola magyar szakos tanára lesz, s egyik mozgatórúgója a szepsi Csemadoknak, egyik alapítója és tagja a Vox Columbellae (Kisgalam Hangja) Kórusnak, ahogy megszűnéséig főmunkatársa volt a Gömörország című lapnak, s ma is rendszeresen találkozhatunk  írásaival a Kassai Figyelőben. Az utóbbi időben az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál házigazdájaként találkozhatunk vele. 2015-ben életműdíjat kapott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozóján Rozsnyón.

A kilencvenes években egyre több verse jelenik meg, s eljön az 1999-es esztendő, amikor Ungváron (jól olvasták!), a Dupka György vezette Intermix Kiadó gondozásában megjelenik első verseskötete is, a Fohászok  virradatért, amely 99 verset tartalmaz.

balogfala
Édesapja balogfalai tiszteletbeli polgár címével
Fotó:  Archív felvétel

Ezt követi 2008-ban a Miskolcon kiadott Magyar Golgota és a Pozsonyban, az AB-ART Kiadó gondozásában megjelent Napszentület. „A hagyományos verselési technikát alkalmazza mondanivalóihoz, amelyek leginkább az ember mindennapi gondjaival, érzelmi-erkölcsi problémáival, kisebbségi helyzetünkből adódó dilemmákkal függnek össze” – írja költészetéről Szeberényi Zoltán. Az elmúlt években két esszéit, jegyzeteit, verseit  publicisztikai írásait tartalmazó kötete  (Sírunkon a szél, Száz év halál – hazahív a harangszó)  is olvasható  a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Tavaly a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelent a Mács Józsefről írt monográfiája is.

A kép ha rossz
hiába jó a festék
az utókor elől
jól rejtegessék
így tán a vászon
még megmarad

– írja Ajánlás című versében, s ez itt és  most, e rövid köszöntő végén talán végszónak is elfogadható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 04. 26., sze - 20:15

Éltessen sokáig a Magyarok Ősi Istene mindig erőben és egészségben! Szívből gratulálok, Barátom!