2021. december 18., 12:57
Frissítve: 2021. dec. 19. 13:41

Magyar Örökség-díjat kapott Kövesdi Károly

Magyar Örökség-díjat vehetett át 2021. december 18-án Budapesten Kövesdi Károly, a Magyar7 hetilap korábbi vezető szerkesztője, jelenlegi főmunkatársa.

2021-12-18 Magyar Örökség, Magyar Örökség-díj, Kövesdi Károly
Galéria
+18 kép a galériában
Kövesdi Károly átveszi az elismerést
Fotó: Fábián Gergely

Ezúttal hét Magyar Örökség-díjat adtak át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Kollégánk, Kövesdi Károly közírói szolgálata révén került be a díjazottak nevét őrző, ún. Aranykönyvbe, „Magyarország Láthatatlan Szellemi Múzeumába”.

Kövesdi Károly
Kövesdi Károly a díjjal
Fotó:  Fábián Gergely

A díjazottat Duray Miklós méltatta, a laudációt Molnár Imre történész olvasta fel. A méltatás szerint Kövesdi Károly évtizedek óta építi életművét, szellemi, gondolati, gondolkodásmódi művét, amit 2020-ban Európa-éremmel ismertek el, elhelyezve gondolatvilágát, szemléletét térségünk, Kelet Közép-Európa hagyományos, zsidó-kereszt/ty/ény, nemzetileg elkötelezett és a térségünkben élők sorsa iránt gondot viselő szellemiség rétegsorában. „Ebbe a magatartásba, gondolkodásmódba beleszületni nem lehet, de lehet beleszületni egy értékrendi erőtérbe, ami meghatározza a közvetlen környezetünk szemléletét vagy a nagy tájegységben élők viszonyulását a társadalomhoz, a múlthoz és a jövőhöz. Ez megadatott neki, mert Palócföldön született” – fogalmazott.

2021-12-18 Magyar Örökség, Magyar Örökség-díj, Kövesdi Károly
Fotó:  Fábián Gergely

Hangsúlyozta, Kövesdi Károly gondolkodó ember, az Örökség Bizottság meghatározása szerint közíró. „Ebben az esetben ez nem a kifejezési mód műfaji meghatározása, hanem a tollforgatónak, pontosabban a gondolatközlőnek a véleményével megcélzott közeghez való kapcsolódása. Gondolatait, véleményét, érthetően a köz tudomására hozza, az ő általa is alkotott közösség tudomására. Ezt a törekvését értékelte ezúttal a Magyar Örökség és Európa Egyesület” – mutatott rá Duray Miklós. Hozzátette, kérdés, hogy az elszakított magyarok esetében az örökség a múlt idézete-e vagy a jövőnek hagyományozott örökség. Leszögezte, Kövesdi Károly azt sugallja: van mit örökül hagyni. „Kövesdi Károly eddigi életműve öröklésre ítéltetett. A kérdés az: lesz-e elegendő örökös?” – tette fel a kérdést méltatásában Duray Miklós.

2021-12-18 Magyar Örökség, Magyar Örökség-díj, Kövesdi Károly
Fotó:  Fábián Gergely

"Minden díj annyit ér, amilyen társaságba kerül ezáltal az ember és szinte pironkodnom kell, hogy milyen személyiségek neve van beírva a magyarság Aranykövébe. Megtisztelő és felemelő érzés az elismerés. Az az érzés tölti el az embert, amint az a laudációban is elhangzott, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Felelősek vagyunk egymásért és mindezt nem is olyan nehéz megvalósítani, csak mindenkinek tennie kell a dolgát a saját helyén" - mondta el első benyomásait Kövesdi Károly a díj átvétele után.

2021-12-18 Magyar Örökség, Magyar Örökség-díj, Kövesdi Károly
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.