2022. február 27., 15:33

Lendületesen a közösségért - Csemadok Életmű Díj Losonszky Margitnak

Egy közösség életében nagyon fontos, hogy legyenek olyan fáklyavivők, akik utat mutatnak a fiatalabb generációnak. Ilyen a feketenyéki Losonszky Margit, akinek hitvallása, hogy az egyetemes magyar kultúrát mindannyiunk kötelessége megőrizni, ápolni s továbbadni.

Losonszky Margit
Losonszky Margitnak Mézes Rudolf gratulál
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Losonszky Margit a nyolcvanas évek eleje óta a feketenyéki Csemadok elnöke. A magyar kultúra napján vehette át a Csemadok Életmű Díját Galántán. Margitka roppant szerény ember, csendben teszi a dolgát, miközben rengeteg közösségszervezői feladatot lát el.

Szakmailag az élen

Több évtizede tagja a járási választmánynak és elnökségnek, illetve ismét beválasztották a Csemadok Országos Tanácsába is.

A közösségszervezésben betöltött szerepe mellett a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) gazdasági igazgatójaként dolgozik. Korábban a társulás galántai területi irodájának koordinátora volt. Évekig dolgozott anyakönyvvezetőként, de szerzett munkahelyi tapasztalatokat a járási hivatal környezetvédelmi osztályán és könyvelő is volt. Sokrétű tudása hasznos a közösség számára is.

Kollégáim a barátaim is egyben, akik az irodák vonzáskörében, a régiójukban nagyon sokrétű tevékenységet folytatnak a munkájuk mellett. Előadások, közösségépítő, kulturális rendezvények mozgatórugói régiójukban

– mesél Losonszky Margit tapasztalatairól, amelyek jó alapot biztosítottak a Csemadokban végzendő, komoly szervezési és közösségépítői munkához is.

Egymást kell segíteni

– Már a gimnáziumban érdekelt a kultúrával, történelemmel, néprajzzal összefüggő tevékenység. Gyűjtöttem népi hiedelmekkel kapcsolatos történeteket, népdalokat a falunkban – emlékezik vissza a kitüntetett, aki a Csemadokkal diákként került kapcsolatba a feketenyéki tánc- és éneklőcsoportban. Ezekben az években a színjátszás, a nótaestek szervezése, magyarországi énekesek, fellépők fogadása, kirándulások, a szervezeti élet megszilárdítása volt a fő feladat. Feketenyéken mindig jól működtek a tömegszervezetek, egymás rendezvényeit segítették.

Az évek során az aktuális igényeknek megfelelően színesedett a Csemadok-élet.

– Modern és néptánccsoportot, vegyes majd most már közel 25 éve női éneklőcsoportot működtetünk, amelynek neve: Szivárvány – sorolja Margitka. Rendszeresek a színházlátogatások Komáromba, Győrbe, Budapestre és Dunaújvárosba.

Az „aprónép” a legfontosabb

Azonkívül, hogy szívesen fogadják a régióbeli csoportok fellépőit is, könyvvásárral egybekötött író-olvasó találkozókat, helytörténeti, történelmi, néprajzi, orvosi előadásokat szerveznek. Nem feledkeznek meg az utánpótlásról sem, így a gyermekes családok számára is mindig van valamilyen izgalmas és jó program. Kevés helyen hallani olyat például, hogy a Csemadok smink és a színházi sminkeléssel kacsolatos bemutatókat tartana.

Losonszky Margit
Losonszky Margit és családja a díj átadásán Galántán
Fotó:  SZAKC

– Felemelő volt, hogy a kokárdakészítő versenybe milyen sokan beneveztek – mosolyog a fáradhatatlan szervező. Mint mondja, nagyon jó, hogy ezekre a foglalkozásokra a gyerkőcöket elkísérik a szülők, nagyszülők. A hagyományok megismertetése is fontos, nagy sikere volt a tollfosztásnak, a kukoricafosztásnak, illetve a kukoricamorzsolásnak is. A gyerekek népi játékokkal, körtánccal, bábozással szórakoztak, a felnőttek énekelve főztek, sütöttek, és készítették az „áldomást” – idézi fel emlékeit a kitüntetett. Feketenyéken a Csemadok mellett irodalmi színpad is működik, amelynek több mint harminc tagja van.

Az önkormányzattal karöltve

Losonszky Margit szerint fontos, hogy az önkormányzat is támogassa egy-egy szervezet működését, szerencsére ebben Feketenyéken nem volt hiba. A falu sokat segített, a Csemadok-tagok pedig szívesen részt vesznek a községi rendezvényeken is.

Volt, hogy a vezetőség tagjai a gyermeknapon 700-800 palacsintát sütöttek

– teszi hozzá nevetve. Szerencsés vagyok, mert a férjem és a családom megértő, és abban is szerencsés vagyok, hogy mindig olyan vezetőségi tagok voltak mellettem, akikkel megvalósíthattuk az ötleteinket.

A díj mindig közös érdem

Margitka az a típus, aki munkáját nagy odaadással, szeretettel végzi a közösségért, és elhárítja a dicséreteket, bár bizonyára jólesik neki, hisz az emberek visszajelzése egyfajta útmutatás a jövőt illetően is.

Az évek során többször többféle elismerő oklevelet kapott már, aminek persze nagyon örült, de mindig is úgy gondolta, hogy ezt együtt érdemelte ki a közösséggel.

– Közös munkánk eredménye volt az elmúlt évtizedek rengeteg rendezvénye, s megtiszteltetés számomra, hogy a járási elnökség és a helyi vezetőség tagjaival dolgozhattam. Az Életmű Díj nagyon meglepett, s meg is hatott. Köszönöm azoknak, akik érdemesnek tartottak erre – mondta Losonszky Margit, aki példa lehet azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a közösségi munka. Szereti is őket, a velük való közös munkát, együttlétet. E tapasztalatok alapján hiszi, sőt tudja, hogy van utánpótlás; sokan gondolják úgy a mai fiatalok közül is, hogy anyanyelvünket, hagyományainkat, népdalainkat, az egyetemes magyar kultúrát mindannyiunk kötelessége megőrizni, ápolni s továbbadni. 

Megjelent a Magyar7 2022/8.számában.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.