2022. március 1., 10:02

Látogasson el a Fejér megyei Dinnyés Várparkjába!

2022-ben is várja látogatóit a két hektárnyi területen fekvő dinnyési Várpark és Skanzen.

Várpark - Dinnyés
Galéria
+1 kép a galériában
a dinnyési Várpark és Skanzen
Fotó: Várpark - Dinnyés

A dinnyési Várpark – a kiállítás, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére – 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás. Különlegessége, hogy a parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak (összesen negyvennégy) kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el. A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, téglából, fából és földből készültek”

– olvasható a Várpark honlapján.

A világon egyedülálló anyaghű makettparkot annak építője, Alekszi Zoltán találta ki és alkotta meg. Az építő 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is bekerült a Guinness-világrekorderek közé.

A várak parkon belüli elhelyezése nem véletlenszerű: a történelmi Magyarország térképét formázó sétányon belül, az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve – megyényi pontossággal. A várak mellett három nyelven olvasható rövid történetük. Emellett az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők a kilencven emlékoszlopon.

A Várpark mellett 2019-ben egy Árpád-kori település (skanzen) is megépült, amelyben egy XI. századi fatemplom rekonstrukció is helyet kapott. A skanzenben megtalálhatóak a korabeli veremházak, valamint a fontosabb mesterségek (kőfaragó, halász, fazekas, bőrmíves, nemezkészítő) bemutatására szolgáló építmények, valamint a Kárpát-medencét felölelő fazekas kiállítás is megtekinthető. A fatemplomban a Magyar Oltár van berendezve: balról jobbra Szent István király, Szűz Mária (a Magyarok Nagyboldogasszonya), illetve Szent László király látható, továbbá helyet kapott az összes Árpád-házi szent szobra is.

A skanzen mellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglalás kori szekérvár és palánkvár található. Amint a honlapról kiderül, a szekérvárakat már az ókorban is használták, ezen kívül fontos része volt a huszita hadi taktikáknak is:

A szekérvárat a szekerekbe fogott igavonó állatok segítségével mozgatni is lehetett, amit zászlójelekkel vezényeltek, így támadó fegyverként is jól használható volt.”

A Várpark megálmodója magáénak érzi Brunszvik Teréz szállóigévé lett mondását: „A nevelés teszi az embert, s az ember a hazát.” A park folyamatos programlehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak. Előzetes egyeztetést követően bekapcsolódhatnak jelmezes lovagi hétpróbába, történelmi foglalkozásokba, kőfaragó bemutatókba, malomkőgurításba, patkódobásba, de lehetőség van íjászkodásra, bőrözésre, táltosdobkészítésre, nemezelésre, zászlókészítésre, zászlófestésre, levendulazsák-készítésre, fafaragásra, fakardfaragásra, tojásfestésre és papírmerítésre is.

További információkért keressék fel a Várpark és Skanzen honlapját.

Várpark - Dinnyés
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.