2023. január 23., 11:11

Kulturális ajánló: Képes Történelem sorozat

Ha a könyvespolcomra nézek, mindig bajban vagyok. A jól felfogott praktikus okok megkövetelnék, hogy a szem előtt lévő köteteim lépést tartsanak a felgyorsult idővel – különösen, ha történelemkönyvekről van szó.

képes történelem
Fotó: Archív felvétel

A Móra Ferenc Könyvkiadó által a múlt század hatvanas és nyolcvanas évei között kiadott Képes Történelem sorozat a polcomon mégis megragadt karnyújtásnyi távolságban.

A Képes Történelem, noha felnőtt fejjel az ember sok esetben kitapintja a sorok közül kikunkorodó, a kor népszerűsítő történetírását is átszövő „vörös farkakat”, szó szerint nemzedékek számára tette megfoghatóvá a múltat, olthatatlan kíváncsiságot ébresztve, óhatatlanul formálva a nemzeti öntudatot.

A sorozat kitartó népszerűségét mutatja a számtalan utánnyomás. A Képes Történelem méltó párja volt a szintén a Móra által gondozott Képes Földrajz sorozat, amelyek nemzedékek lexikális tudását alapozták meg.

Megjelent a Magyar7 2023/3. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.