2022. március 28., 15:36

Kulturális ajánló: Hervadjon le az Aranyrózsa?

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

paustovsky
Fotó: wikimedia commons

Ifjúkorom egyik kedves írója jut eszembe, mióta fokozódik az orosz-ellenesség, amely arra készül, hogy maga alá temesse az európai művészetet megtermékenyítő orosz géniuszt. Konsztantyin Pausztovszkijnak tulajdonképpen alig emlékszem az írásaira, de a csodálatos nyelvezete, természetleírásai kitörölhetetlen nyomot hagytak bennem. Emlékszem egy fotóra, amelyen Marlene Dietrich letérdel az író előtt. Mekkora szimbólum! A nyugati kultúra ikonja fejet hajt az orosz előtt, aki nem is orosz volt. Apja zaporozsjei kozákok leszármazottja, anyja lengyel értelmiségi család sarja, ő maga Ukrajnában nőtt fel. 1965-ben irodalmi Nobel-díjra terjesztették fel, de nem ő kapta, hanem a szovjet rezsimmel lojális Solohov. Az időutazók megkérdezhetnék: mit gondol ma szeretett Oroszországáról? 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.