2021. április 10., 13:26

Költészet napja a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete a Magvető Kiadóval együttműködve igazi különlegességgel készül a magyar költészet napjára: Irodalmi Séták néven online rendezvényeket indít a Fiumei úti sírkertben.

Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete
Első alkalommal Szabó T. Anna író, költő társaságában »kereshetitek fel« többek között Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Radnóti Miklós síremlékét – a járványhelyzet miatt most online formában. Járjátok végig kötetlenül Irodalmi Sétánkat, és kiderül, miként kapcsolódik Szabó T. Anna író, költő nagy elődeihez!”

– olvasható a rendezvény hirdetményében.

Az Irodalmi Séták – Írókkal kötetlenül a Fiumeiben programsorozat keretein belül az írók és költők állandó beszélgetőtársa a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János lesz.

A Nemzeti Örökség Intézete YouTube-csatornáján az érdeklődők – a József Attila-díjas Szabó T. Annán kívül – az 1997 óta működő Misztrál Együttessel is találkozhatnak. A Magyar Örökség díjas zenekar József Attila sírjánál ad irodalmi koncertet. Az irodalmi séta április 11-én 15 órakor, a Misztrál koncertje pedig 17 órai kezdettel tekinthető meg.

Mintegy 170 éves történelmével a gazdag növény- és állatvilágáról is ismert Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi úti temető) mára olyan kultuszhellyé vált, mint a párizsi Père-Lachaise, ahol Molière, Chopin és Jim Morrison sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. Az arborétumnak is beillő, ma már 56 hektáron elterülő sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, de a temető nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi. Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A páratlan sírkert 2016 óta áll a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében, és fogadja immár méltó módon látogatóit.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.