2019. december 5., 16:10

Kiderült: ők jöhetnek jövőre ingyen Gombaszögre

Az Érsekújvári járás lakói lettek a 2020-as Gombaszögi Nyári Tábor ingyenjegyesei. Többek között ez is kiderült a rendezvény szervezőinek komáromi sajtótájékoztatóján. A rendezvény honlapján már elindult a jegyek árusítása. 

A hagyományokhoz hűen idén is Komáromban tartották meg a következő táborral kapcsolatos és az előző szezont értékelő sajtótájékoztatót a tábor szervezői. Kocskovics Péter, a tábor főszervező-helyettese büszkén számolt be az előző tábor statisztikáiról. Eszerint közel 30 000 ember fordult meg a gombaszögi völgyben, ebből 81% mint táborozó vett részt az egy hetes eseményen. Kocskovics külön kiemelte, a jövőre nézve nagyon sokat jelentett Zuzana Čaputová államfőnek a táborban tett látogatása is.

Bokor Réka, a zeneszekció vezetője elmondta,

az eddigi évekhez hasonlóan 2020-ban is a Csemadok Stage, vagyis nagyszínpad adja az esti fő atrakciók helyszínét. Az változás csupán annyi, hogy az eddig megszokott két koncert helyett a következő szezonban egy nagyobb zenei esemény lesz a tábor nagyszínpadán.

“Ez reményeink szerint fellendíti a többi zenei színpad látogatottságát” - tette hozzá Bokor.

A Kocsmakertben, a tábor kisebb zenei színpadán továbbra is az igényes zenei élmény megteremtésére törekednek a szervezők. A 2019-es táborban újdonságnak számító további zenés programhelyszín, a Szifon Terasz pedig a felvidéki magyar zenekarok bemutatkozásának ad majd teret.

Büszkeséggel tölt el, hogy 15 zenekart is megismerhettek a táborlakók és a cél változatlan: lehetőséget adni még több zenész bemutatkozására”

- mondta a tábor zenei programjának szervezője.

Bokor Réka egy további kezdeményezésről is beszámolt, miszerint egy improvizációs sátort is szeretnének létrehozni. Ez főleg a zenészek számára szolgálna alternatívaként a tágabb szakmai kapcsolatok kiépítésére. A zenei program szervezője elárulta,

a zenekarszavazás során a több mint 1000 beérkezett szavazat közül a legtöbb voksot a Bagossy Brothers kapta, így rájuk már biztosan számíthatunk.

Tömöl Gabriella, a Korona sátor vezetője elmondta, miként jött létre a Korona Énekegyüttes, amely a táborban a programhelyszínt működteti. Eredeti elveikhez hűen a komolyzene kedvelőinek szeretnének teljes értékű programmal kedveskedni. 2019-es tábor során megfordul a sátorban a Kossuth díjas Armida együttes is és a koncerteken kívül különböző workshopokon is részt vehettek a helyszínre látogatók.

A következő szezonra szeretnének kiépíteni egy egyedi mobil színpadot és egy fedett öltözőt is, ami nagyobb kényelmet nyújthat majd a fellépők számára. Jövőre is szeretnék a Tompa Mihály vers- és prózamondó verseny verséneklők kategóriájának legkimagaslóbb előadóit bemutatni és szeretnének teret nyitni olyan zenészeknek is, akik a többi színpad programjába nem igazán illenének bele.

Orosz Örs főszervező a táborhelyszín további fejlesztéseiről beszélt. Elhangzott a Kocsmakert átépítése is, ami bár az előző évekhez képest látványos előrelépést mutat, de a teljes átalakításnak még csak a 30%-ánál tart. Tervben van még a faházak teljes cseréje, illetve a főbb partnerek stabil programhelyszíneinek kiépítése. A 2019-es szezon leglátványosabb fejlesztése, a Folkszöglet közel 220 négyzetméteres, fedett előadóterének kialakítása volt, ami a Hagyományok Háza segítségével valósulhatott meg.

A sajtótájékoztatón Orosz bejelentette, 

a tábor 2020. július 13-19. között újra kitárja kapuit a táborozni vágyók előtt. Az Érsekújvári járás lakói pedig ingyenjeggyel jöhetnek majd Gombaszögre. Az ingyenjegy kiváltásához a tábor honlapján szükséges regisztrálni.

További információk, kedvezményes elővételes bérletek, valamint limitált sátorjegyek és a különvonatra szóló jegy a www.gombaszog.sk honlapon már megvásárolható.

A főbb újítások közé tartozik még egy zipline (kötélpálya) kiépítése, ami a Csemadok Staget és a Bebek kempinget köti majd össze.

A szervezők reményei szerint a kötélpálya is növeli majd a gombaszögi völgy látogatottságát. Fontos számukra, hogy a Gombaszögi Barlangot is minél többen megtekintsék.

A tábor szervezőinek ebben az évben is folytatódott az értékmentő tevékenysége. A rekonstruált lőcsei honvédszobor a rengeteg munkának köszönhetően már jó úton halad a megvalósulás felé. Az aktivisták legfőbb célja a Pálos kolostor rekonstrukciója, amelyhez Szabó Krisztián építész már elkészítette a látványtervet.

Továbbra is folytatódnak a gombaszögi ásatások, amiknek köszönhetően már sikerült feltárni több mint 1000, a kolostorból származó leletet és egy nyolcszögletű kápolnát is, amiből egyelőre csak kettőt találtak a Kárpát-medencében. A tábor szervezői ezen a vonalon szeretnének továbbra is haladni és remélik, hogy minél több elfeledett emlékművet (többek között szakrális emlékműveket és emléktárgyakat) sikerül eredeti formájára visszaállítani.

A táborról és a kempingről szóló további információk a rendezvény honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon és Facebook-oldalán találhatóak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.