2021. április 22., 11:49

Képernyőre viszik a Vatikán rejtett titkait

A sorozat elkészítésében közreműködik az egyházi állam hivatalos hírszolgáltatója.

Fotó: MTI

Videósorozat készül a vatikáni múzeumok rejtett szépségeiről az intézmény és a Vatican News együttműködésével.

A Celata Pulchritudo. I segreti dei Musei Vaticani (Rejtett szépség. A Vatikáni Múzeumok titkai) című sorozat első darabja keddtől látható a Vatican News portálján és közösségi médiás felületein.

Egy éven át havonta készül egy rövidfilm két változatban: a hosszabb verzió mellé a bemutatott műalkotást leíró cikk is kerül, a rövidebbet a közösségi média felhasználóinak szánják.

Az egyes epizódok kevéssé ismert történeteket, érdekességeket mesélnek el a pápai gyűjtemény egyes világhírű mesterműveiről.

A legendás alkotók - köztük Michelangelo és Raffaello - ihletének forrásairól, a kereszténység előtti kultúrák varázsáról és rejtelmeiről, a múzeumok kulisszái mögötti világáról, az évszázadokon át a mai szakemberekre hagyományozott tudásról, kutatásról, restaurálási ismeretekről mesélnek az rövidfilmek, hogy új perspektívából mutassák be a pandémia miatt hónapok óta zárva tartó intézményeket.

Még a legismertebb és legtöbbet fotózott alkotások történében is rejtőznek alig ismert részletek, felfedezésre váró szempontok: a műveket kutató, gondozó, restauráló és őrző szakembereknek köszönhetően igyekszünk a lehető legtöbb emberrel megismertetni kincseinket"

- mondta el Andrea Tornielli, a vatikáni média szerkesztőségi igazgatója az ANSA-nak.

Az első részt a belvederei torzó nevű márványszobor-töredéknek szentelték. Az ókori szobor, amelyet Michelangelo tanítójaként is emlegetnek, felirata szerint az athéni "Apollóniosz, Nesztor fia" műve, mely a Kr. e. 1. században készült, és valószínűleg egy korábban alkotott bronz eredeti márvány másolata. A legújabb kutatások Aiasz görög hős alakját azonosítják benne.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.