2020. december 16., 12:45

Kelet csodás világába lapozhatunk bele a Thain János Múzeumban

Az érsekújvári Thain János Múzeumban pénteken nyílt meg a látogatók előtt az „Egy könyvtár kincsei” című kiállítás, ahol többek között a keleti országokról íródott tudományos és irodalmi könyvekbe, szótárakba és útibeszámolókba pillanthatunk bele.

A kiállítás egy könyvtár legértékesebb darabjait mutatja be, főként nyomtatásban megjelent, különféle nyelvű kiadványokat, könyveket állít közszemlére, de a látogató két arab kézírással írt könyvet is megtekinthet.

A bemutatott könyveket a felvidéki neves turkológus, Blaskovics József (1910-1990) gyűjtötte össze, aki olyan nagynevű Kelet-kutatóktól tanult Budapesten, mint Germanus Gyula, Németh Gyula, Fekete Lajos, majd tanulmányait Prágában folytatta, ahol a Károly Egyetem Orientalisztikai Tanszékén végzett, s doktorátusa megszerzése után 28 éven át volt az egyetem tanára.

„Magyar és török nyelvészként, valamint a hódoltságkori oszmán történelem kutatójaként rendszeresen gyűjtötte a kutatásaihoz szükséges, addig megjelent kiadványokat, ezek közt több neves tanára által írt és neki dedikált könyvet is megőrzött. „Nyelvek tekintetében is gazdag a felhozatal: azerbajdzsán, türkmén, tatár, üzbég, arab, hindi, perzsa, ujgur nyelvű szótárakat is láthat az, aki ellátogat a kiállításra” - tájékoztatott Varga Zsuzsanna, az érsekújvári Thain János Múzeum történésze, a kiállítás kurátora.

A kiállítás kurátora elmondta, a kincset, tudást rejtő könyvek kinyíltak a látogatók előtt. Feltárul belső tartalmuk, nemcsak a tudományos és irodalmi szövegek által, hanem vizualitásukban is, hiszen a korabeli könyvillusztrációk, a török és más türk nyelvű irodalmi művek, mesekönyvek borítólapjai, valamint a múlt századbeli útleírásokban elrejtett fényképek is nagyon beszédesek.

A kiállítás 2021. február 28-ig lesz látogatható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.